Odštampajte ovu stranicu

Zakon o zaštiti potrošača, Zakon o elektronskim komunikacijama i Zakon o poštanskim uslugama pred Skupštinom Srbije

10. jun 2014. 10:56:22 Pročitano 3358 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Potpredsednik Vlade Srbije i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić predstavio je danas na vanrednom zasedanju Skupština Srbije Predlog zakona o zaštiti potrošača, Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o elektronskim komunikacijama i Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o poštanskim uslugama.

Obrazlažući novi Zakon o zaštiti potrošača u Skupštini Srbije, Ljajić je poručio da će taj zakon dati dovoljno mehanizama i instrumenata da zaštitu prava potrošača, kako bi ona bila efikasnija i delotvornija.

„Potrošači koji imaju primedbu na kupljenu robu, po novom Zakonu će šest meseci nakon kupovine moći da traže povraćaj novca, zamenu ili popravku. Povraćaj novca mora biti obavljen u roku od 30 dana“, rekao je Ljajić i dodao da će rok za odgovor potrošačima na reklamaciju biće skraćen sa 15 na osam dana.

Ljajić je rekao i da će kupac, novim zakonom, imati mogućnost da se , kada je reč o kupovini na daljinu, bez obrazloženja predomisli u roku od 14 dana.

Ministar je najavio da će biti ukinute sudske takse za potrošačke sporove manje od 500.000 dinara, kako bi se potrošači podstakli da se izbore za svoja prava i sudskim putem, što do sada nije bio slučaj jer su sudske takse bile skupe.

Ovo je celovit paket za koji verujem da će zakon učiniti efikasnijom i delotvornijom, rekao je Lajić, koji je obrazložio i razloge za izmenu zakona o elektronskim komunikacijama i poštanskim uslugama.

Predlogom izmena zakona o elektronskim komunikacijama predviđeno je spajanje Republičke agencije za elektronske komunikacije (RATEL) i Republičke agencije za poštanske usluge (RAPUS), rekao je Lajić.

Drugi razlog za izmene Zakona o elektronskim komunikacijama je što je Ustavni sud utvrdio da su pojedine odredbe tog zakona neustavne zato što se radi o povredi prava na tajnost komuniciranja korisnika elektronskih komunikacija, rekao je Lajić.

Izvor: mtt.gov.rs

CEPS

Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije, kao i želja da se kroz zaštitu prava potrošača od pasivnog konzumera stvori aktivni potrošač svestan svojih prava.

Adresa sajta www.ceps.rs

Najnovije od CEPS