Odštampajte ovu stranicu

Jednaki uslovi lečenja Sarajlija u privatnim i javnim zdravstvenim ustanovama

09. maj 2014. 11:08:26 Pročitano 3171 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Sarajlije će moći sa zdravstvenim knjižicama  da se opredele i za doktore porodične medicine pod jednakim uslovima kao što se vrši opredjeljivanje za doktore u Domovima zdravlja, te da će im biti pružene sve usluge koje imaju i kod lekara porodične medicine u javnom zdravstvu (propisivanje lekova na recept, otvaranje bolovanja, izdavanje uputa za specijalističke preglede i sl.).

U prostorijama Vlade Kantona Sarajevo 07.maja 2014. Godine  je potpisan Ugovor o pružanju usluga porodične medicine između Zavoda zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo i privatnih zdravstvenih ustanova Poliklinika „Atrijum“ i Poliklinika „Eurofarm-Centar“, prenosi bh. novinska agencija Patria (NAP).

Odabiru privatnih zdravstvenih ustanova za pružanje usluga porodične medicine i zaključivanju ugovora prethodio je javni poziv i provođenje zakonske procedure odabira a koja je okončana u 2013. godini.

Potpisivanju su prisustvovali ministar zdravstva Kantona Sarajevo dr. Eldan Lokmić, direktor ZZO KS, dr.sci.Kenan Crnkić, direktor Poliklinike „Atrijum“ prim.dr. Mirsad Đugum, te generalni direktor Poliklinike „Eurofarm-Centar“ prim.mr.ph. Šukrija Huseinović.

Rečeno je da ovaj ugovor predstavlja svojevrstan pionirski poduhvat jer praktično znači da će se građani Kantona Sarajevo moći opredjeliti za doktore porodične medicine pod jednakim uslovima kao što se vrši opredjeljivanje za doktore u Domovima zdravlja, te da će im biti pružene sve usluge koje imaju i kod ljekara porodične medicine u javnom zdravstvu (propisivanje lijekova na recept, otvaranje bolovanja, izdavanje uputnica za specijalističke preglede i sl.).

CEPS primećuje da primer pozitivne lekarske prakse koje su Bosanci sproveli pokazuje kako države na Balkanu mogu, ukoliko postoji politička volja, da reše jedan od najkompleksnijih problema zdravstva kako bi zaštitili pacijente i obezbedili adekvatnu zdravstvenu zaštitu.

Izvor: http://aktuelno.ba

CEPS

Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije, kao i želja da se kroz zaštitu prava potrošača od pasivnog konzumera stvori aktivni potrošač svestan svojih prava.

Adresa sajta www.ceps.rs

Najnovije od CEPS