Odštampajte ovu stranicu

Kamata na dinarske pozajmice ne ide ispod 13 odsto

23. april 2014. 08:15:44 Pročitano 2930 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Dinarski krediti neće biti jeftiniji od 13 odsto godišnje jer je to kamata koju država daje na zapise. Dinarske kredite moguće je uzeti uz godišnju kamatu od 17,5 do 22 odsto. Dvogodišnji zajam od 230.000 dinara u proseku košta oko 300.000 uz mesečnu ratu od 12.500 dinara.

Takvu cenu diktira Vlada Srbije zaduživanjem i prodajom državnih hartija od vrednosti.

Profesor Beogradske bankarske akademije Zoran Grubišić tvrdi da ne treba očekivati niže kamate od onih po kojima banke od države kupuju obveznice.

- Uprava za javni dug prodavala je u martu zapise po godišnjoj kamatnoj stopi i od 13 odsto. To znači da banke neće ponuditi kamate građanima i privredi ispod toga na bilo koju vrstu zajma. Svakako će ići preko - kaže Grubišić.

Od početka godine Ministarstvo finansija je prodalo trezorske zapise vredne više od 800 miliona evra i obezbedilo zaradu oko 50 miliona evra bankama, koje su kredite davale na kašičicu. Za poslednjih šest meseci 2013. kreditiranje je smanjeno za 168 miliona dinara.

- Problem je to što nemamo dovoljno kvlitetnih potencijalnih klijenata i što su mnogi rizični iz ugla vraćanja kredita. Zato banke i ulažu novac u državne hartije - kaže za “Blic” Vladimir Čupić, predsednik IO AIK banke. 

Aleksandar Ćalović, zamenik predsednika IO Čačanske banke, dodaje „da su zapisi jedan od načina da banke uposle novac”. 

- Na državnim hartijama se dosta zarađuju. S druge strane, nemate dobra preduzeća kojima bez rizika možete dati kredit, a mnogo je nenaplativih zajmova - kaže Ćalović.

Izvor: Blic.rs

CEPS

Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije, kao i želja da se kroz zaštitu prava potrošača od pasivnog konzumera stvori aktivni potrošač svestan svojih prava.

Adresa sajta www.ceps.rs

Najnovije od CEPS