Odštampajte ovu stranicu

Koga briga što i plata kasni: Za neplaćanje komunalija računaju nam zateznu kamatu!

07. februar 2014. 07:10:27 Pročitano 2874 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Zaradu na vreme ne prima 650.000 zaposlenih. Račune, ipak, moraju da plate u roku. Jer, za svaki dan kašnjenja plaćaju kaznenu kamatu.

Kamatna stopa koju zaračunavaju komunalna preduzeća trenutno iznosi 17,5 odsto na godišnjem nivou, odnosno 0,048 odsto za svaki dan kašnjenja. Oni koji ne naplaćuju kaznenu kamatu, isključuju - struju, vodu, telefon, kablovsku...Praksa kod ove grupe firmi je da, posle dva meseca neplaćanja, isključuju uslugu, a njeno ponovno aktiviranje naplaćuju.

 

Istraživanja pokazuju da oko pola miliona građana Srbije kasni u plaćanju računa za komunalije, a iako precizni podaci o obimu dugova ne postoje, procenjuje se da svako peto domaćinstvo ne plaća redovno bar jedan račun. Procene su, takođe, da je, kako bi izmirili sve zaostale a dospele dugove, svakome od nas potrebno po 500 evra.

U komunalnim preduzećima objašnjavaju da kamate nisu visoke i da se račun od oko 6.000 dinara uvećava dnevno za 2,8 dinara.

- S plaćanjem računa kasnim najmanje dva meseca, ne zato što želim, nego zato što moram da izaberem između toga da nahranim decu i da poplaćam sve račune. Kada napokon odem da ih platim, svaki od pet računa je stotinak dinara veći nego u startu - kaže građevinar Radivoje Matić (58).

Vera Vida, predsednica Centra za zaštitu potrošača, smatra da bi komunalna preduzeća morala da budu tolerantnija jer većina građana kasni s plaćanjem računa zato što nema novca ni za puko preživljavanje, a ne iz hira.

- Nije fer kažnjavati ljude u takvoj situaciji zaračunavanjem kamata, kolike god one bile, posebno zato što takvih ima sve više. Većina firmi na ovaj način pokušava da nadoknadi gubitke koje im je mahom napravila privreda, pa je naplaćuju preko leđa građana - kaže Vida.

Izvor: Blic.rs

CEPS

Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije, kao i želja da se kroz zaštitu prava potrošača od pasivnog konzumera stvori aktivni potrošač svestan svojih prava.

Adresa sajta www.ceps.rs

Najnovije od CEPS