Odštampajte ovu stranicu

Porez na stan veći i 80 odsto

03. februar 2014. 07:12:20 Pročitano 4032 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Gradovi i opštine spremili su nove iznose nameta na posedovanje nekretnina. Najgore će proći oni koji imaju imovinu u Beogradu, a najbolje Valjevci.

Vlasnik novog stana od 60 kvadrata u centru prestonice, ove godine će za porez na imovinu platiti najmanje 12.000 dinara, dok će Beograđani koji žive u trećoj zoni proći i do tri puta jeftinije. Kako najavljuju gradske vlasti, povećanje poreza u Beogradu ići će i do 80 odsto, a koliki će tačni iznosi biti, saopštiće u aprilu.

 

Građani iz svih opština u Srbiji ove godine će platiti veće iznose za porez na imovinu, pre svega jer je ukinuta naknada za korišćenje građevinskog zemljišta i automatski obračunata u ovaj porez, ali i zato što se u obračunu više neće računati knjigovodstvena već tržišna vrednost nekretnine.

Tako će vlasnik stana iste kvadrature u centru Niša koji je prošle godine, uključujući i naknadu za korišćenje građevinskog zemljišta, plaćao 5.100 dinara, ove godine na ime poreza na imovinu platiti 6.700 dinara.

- Prema odluci grada Niša, obračun poreza na imovinu za 2014. radiće se na osnovu površine, lokacije i prosečne tržišne cene stana u periodu od 1. januara do 30. septembra 2013. - navodi Nina Ilić, šef Odseka za utvrđivanje, naplatu i kontrolu izvornih prihoda lokalne samouprave.

Veći izdatak za ovaj namet osetiće i Kruševljani, gde će oni koji žive u stanu od 60 kvadrata morati da plate 6.000 dinara, 1.000 više nego u 2013. U Valjevu se, na primer, godišnji porez na imovinu kreće od 4.000 za najstarije kuće u drugoj zoni do 9.000 dinara za nove stanove u prvoj zoni.

U Pirotu će, kako kažu gradske vlasti, porez na nove stanove biti veći, dok će se druge nepokretnosti, poput kuća, garaža, garažnih mesta, poslovnog prostora i zemljišta oporezivati manjom stopom nego lane.

Veće iznose na poreskim rešenjima trebalo bi da očekuju i Novosađani i Čačani, mada su oni to neprijatno iznenađenje imali i prošle godine. Prema aktuelnim rešenjima, oni su i u 2013. morali da plate od dva do tri puta veći porez na stan, jer su opštine odlučile da iskoriste zakonsku mogućnost i oporezuju ih maksimalnom stopom.

Vlasti u Čačku navode da je prosečna osnovica za stan od 60 kvadrata u novogradnji 3,5 miliona dinara, pa bi porez iznosio 7.700 dinara, što je za oko 20 odsto niže nego u 2013. Međutim, priznaju da će vlasnici starijih stanova i kuća plaćati veći porez nego lani.

U Novom Sadu uveravaju da povećanje neće preći 20 odsto.

- Iznos poreza na imovinu biće veći za pojedine zone najviše za 20 odsto, ali i manji za periferne delove za trećinu - kaže za “Blic” Dejan Mandić, član Gradskog veća za finansije u Novom Sadu.

On je naveo da je vrednost stanova obračunata na osnovu podataka Republičkog Zavoda za statistiku i Poreske uprave, pa je prosečna cena po kvadratu od 102.000 do 117.000 dinara.

- Cena kvadrata je pala u odnosu na ranije godine, zato ne možemo da uzimamo podatke iz ranijeg perioda. Za prvu zonu smo uzeli vrednost od 100.000 dinara, a za drugu zonu je uzeta vrednost od 88.000 dinara po metru kvadratnom - objasnio je Mandić računicu koje se držala uprava Novog Sada.

Plaća ko prijavi

Porez na imovinu plaćaju oni koji su svoje nekretnine prijavili. Računa se da svaka peta kuća nije u evidenciji.

Do 15. februara uplata prve rate

Prvu ratu poreza na imovinu građani moraju da plate do 15. februara. Kako, verovatno, dotad neće stići nova rešenja i obračun poreza na nekretnine, obveznici ovog poreza moraju da uzmu prošlogodišnje rešenje i uplate četvrtinu iznosa rate iz tog rešenja. 

Ove godine 15. februar pada u nedelju, pa će poreznici prihvatati i uplate koje im se dostave prvog radnog dana, nakon Sretenja. U svakom slučaju, bolje je uplatiti prvu ratu pre praznika.

Porez na imovinu moguće je platiti u četiri rate i to do 15. dana u februaru, te u maju, avgustu i novembru. Svake godine, poreznici apeluju na građane da na vreme izmire prvu ratu, jer se za svaki dan zakašnjenja plaća zatezna kamata.

Izvor: Blic.rs

CEPS

Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije, kao i želja da se kroz zaštitu prava potrošača od pasivnog konzumera stvori aktivni potrošač svestan svojih prava.

Adresa sajta www.ceps.rs

Najnovije od CEPS