Odštampajte ovu stranicu

Merači toplote koštaju 100 miliona evra

27. januar 2014. 07:14:41 Pročitano 3178 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Sva domaćinstva koja su priključena na daljinski sistem grejanja, od 1. januara 2015. moraće da instaliraju kalorimetre, koji mogu da smanje potrošnju, a samim tim i račune. Ipak, za oko 500.000 stanova u Srbiji koje greju lokalne toplane, ugradnja merača toplote na svakom radijatoru koštaće bar 100 miliona evra.

 

Za merače toplote i ventile po radijatoru valja izdvojiti 50 evra. Ako u stanu imamo bar četiri radijatora, dolazimo da cifre od sto miliona evra. Nabavku bi građani, kako se najavljuje iz Ministarstva energetike, otplaćivali uz račune u narednih pet godina.

U Srbiji su dosad na naplatu po utrošku prešli Pirot, Čačak, Kragujevac i Ruma. U „Beogradskim elektranama“ ističu i da 300.000 domaćinstva koje greju toplane u prestonici mogu da kontrolišu svoju potrošnju toplotne energije. Ipak, tek nekoliko hiljada domaćinstava u glavnom gradu ima kalorimetre na svojim radijatorima.

- Od 1. januara sledeće godine svako domaćinstvo imaće svoje kalorimetre i može da odluči koliko toplotne energije će koristiti, odnosno plaćaće koliko je potrošilo. Država će raspisati centralni tender za kalorimetre - kažu u Ministarstvu energetike.

Milovan Lečić, predsednik Poslovnog udruženja toplana Srbije, kaže da sve toplane od 2015. godine moraju da budu spremne za naplatu grejanja po utrošku. On smatra da to nisu velika ulaganja i veruje da će sve toplane uspeti to da urade tokom ove godine.

Čitav ovaj posao, međutim, zavisi od sloge stanara. U Beogradu je, prema odluci grada, potrebna saglasnost sto odsto vlasnika stanova da bi se prešlo na naplatu po utrošku energije. U ostalim gradovima neophodno je da se 70 odsto stanara složi sa tom odlukom da pređu na grejanje uz merače.

Skupštine stanara moraju da izaberu preduzeće koje će izvesti projektnu dokumentaciju - elaborat o ugradnji termostatskih ventila i uređaja za registrovanje potrošnje. Onda sledi usklađivanja instalacije prema projektnoj dokumentaciji, a zgrada može da pređe u naplatu po potrošnji na početku narednog obračunskog perioda, a to je 1. april tekuće godine. 

MERENJE VAN STANA

- INSTALATER prilikom merenja potrošnje ne ulazi u stan, već sa posebnim uređajem meri potrošnju za svaki radijator u stanu - kaže Nora Nikolić iz firme „Brunata“.

Izvor: Novosti.rs

CEPS

Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije, kao i želja da se kroz zaštitu prava potrošača od pasivnog konzumera stvori aktivni potrošač svestan svojih prava.

Adresa sajta www.ceps.rs

Najnovije od CEPS