Odštampajte ovu stranicu

Glamočić: Neće moći da se uvozi GMO hrana

01. decembar 2013. 08:56:04 Pročitano 3194 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Dok sam ja na čelu Ministarstva poljoprivrede Srbija neće dozvoliti gajenje genetski modifikovanih biljaka u našoj zemlji, niti će dozvoliti uvoz GMO proizvoda za ishranu ljudi. Ovo je u petak u Čačku, pre početka sednice Odbora za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Skupštine Srbije rekao ministar Dragan Glamočić.

 

Ministar je dodao da aktuelni Zakon o GMO nije bezbedan po ljude, te ga zato treba menjati.

Postojeći Zakon dozvoljava genetsku modifikaciju do 0,9 procenata, a ne naglašava da te promene moraju biti odobrene. To otvara prostor za ulaz modifikacija koje su čak eksperimentalne prirode. Genetski modifikovane hrane za ishranu ljudi nema u Srbiji i nema razloga za zaplašenost javnosti, koja je u poslednje vreme zaokupljena ovom temom - kazao je Glamočić.

Na pitanje novinara otkuda u Srbiji meso koje je genetski modifikovano, ministar Glamočić je rekao da meso koje se godinama uvozi u našu zemlju nije genetski modifikovano, već potiče od životinja hranjenih genetski modifikovanom sojinom sačmom. Takvo meso, dodao je on, koristi se za ishranu u čitavom svetu.

Predsednik Odbora za poljoprivredu Skupštine Srbije Aleksandar Senić naglasio je da će se u narednom periodu razmatrati šta je sve neophodno promeniti u zakonskoj regulativi, kako bi se stekli uslovi za priključenje EU i STO. 

PROTEST

Ministra Glamočića pred gradskom upravom u Čačku dočekalo je pedesetak građana koji su protestovali protiv uvoza GM proizvoda. Organizator protesta je Pokret Dveri, čiji su lideri poručili vlastima u Srbiji da će se svim sredstvima boriti protiv trovanja ljudi.

Izvor: Novosti.rs

CEPS

Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije, kao i želja da se kroz zaštitu prava potrošača od pasivnog konzumera stvori aktivni potrošač svestan svojih prava.

Adresa sajta www.ceps.rs

Najnovije od CEPS