Odštampajte ovu stranicu

Alarmantno: Vakcinacija gardasilom, koji izaziva i paralizu, obavezna za naše devojčice?

28. novembar 2013. 08:05:35 Pročitano 5616 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Pisali smo o više puta o naznakama da vakcine mogu biti štetne, a pominjali smo i gardasil (poznat i kao gardisil ili silgard), vakcinu za upotrebu u prevenciji određenih tipova humanih papiloma virusa (HPV), posebno tipova 6, 11, 16 i 18. Zvanično se radi o tome da se spreči razvoj raka grlića materice, jer su neki tipovi HPV poznati kao uzročnici ove kobne bolesti (od stotinak vrsta ovog virusa, raku „pomaže” petnaestak, koje su se pokazale kao „agresivne”).

 

Nedavno smo pomenuli da na snagu uskoro stupa novi kalendar obavezne vakcinacije, sa 10 vakcina (među kojima je jedna polivalentna). Najnovije vesti kažu da će od 1. januara biti obavezna i jedanaesta vakcina - protiv pneumokoknih infekcija. A „šuškanja” po Internetu upozoravaju da će vrlo brzo (možda i do kraja ovog meseca) biti uvedena kao obavezna i dvanaesta vakcina: gardasil. Tako se priča, a daj Bože da su u pitanju lažne vesti.

Zašto kažemo „daj Bože da vesti nisu tačne”? Za početak, ove nekih činjenica o gardasilu. Vakcina je predviđena za devojčice i devojke od 9 do 26 godina. Neki od tipova na koje deluje u većini slučajeva su uzročnici raka grlića materice. Američki Centar za kontrolu i prevenciju zaraznih bolesti (CDC) ove godine je objavio da je stiglo 8.000 pritužbi vakcinisanih ovom vakcinom. U pitanju su različite nuspojave: jak bol na mestu primanja vakcine, mučnina i vrtoglavice, ali i 1.321 slučaj autoimunih bolesti i paralize.

Evo i šta je dr Slađana Velkov nedavno rekla o gardasilu u intervjuu za naš list:

-Bezbednost i efikasnost HPV vakcine protiv raka grlića materice nisu dovoljno ispitane. HPV vakcina sadrži genetski modifikovane viruse, aluminijum u dvostruko većoj dozi nego u drugim vakcinama, polisorbat 80 - konzervans koji u eksperimentima na miševima izaziva sterilitet kod ženskih i atrofiju testisa kod muških miševa (što je dokumentovano u medicinskoj literaturi). I sama dr Dajana Harper, koja je napravila HPV vakcinu, na konferenciji za vakcinacije u Virdžiniji u Americi izjavila je da je HPV vakcina nedovoljno ispitana, da je veoma opasna i da nije efikasna. Od 2006. do 2013. godine registrovano je 30.674 prijava slučajeva bolesti i smrti, od toga 140 smrtnih slučajeva, 963 trajna invaliditeta, 534 patološke promene na PAPA testu, 216 displazija grlića materice (što je predmaligna promena), 65 slučajeva raka grlića materice.

Neke od posledica su, kako je navela dr Velkov, smrt, paraliza, grčevi, neurološki poremećaji, moždani udar, nepravilnosti rada srca, prestanak rada bubrega, oštećenje i gubitak vida, autoimune bolesti, rak grlića materice, genitalne bradavice, sterilitet, pobačaji, artritis, astma. Indija je 2010. suspendovala klinička ispitivanja HPV vakcine posle smrti četiri devojčice koje su primile vakcinu i podnet je zahtev za oduzimanje licence za tu vakcinu.

Podsetimo da vakcine (ne samo ova) u mnogim zemljama nisu obavezne. Od država Evropske unije vakcinacija je obavezna u Bugarskoj, Češkoj, Slovačkoj, Mađarskoj, Poljskoj, Rumuniji, Sloveniji i Malti. A nije obavezna u sledećim zemljama: Italija, Nemačka, Holandija, Luksemburg, Velika Britanija, Danska, Irska, Grčka, Španija, Portugalija, Austrija, Finska, Švedska, Kipar, Estonija, Letonija i Litvanija. Primećujete li tu neku pravilnost? U svim slovenskim zemljama ova vrsta „imunizacije” je obavezna. Nećemo reći da je u pitanju ciljani genocid, ne, to nikako nećemo reći.

NEPOVERENJE RASTE?

Predsednik Lige za imunizaciju, prof. dr Zoran Radovanović, nedavno je izjavio za Tanjug da je „Srbija još među zemljama koje imaju dobar obuhvat obaveznom imunizacijom, ali su epidemiolozi zabrinuti, jer je trend da se procenat vakcinisanih sve više smanjuje”. Naime, statistike su pokazale da je samo u Beogradu od za pet godina 473 roditelja odbilo vakcinaciju dece. Naravno, oglasio se i nezaobilazni dr Predrag Kon: „Zdravstveni radnici ne znaju šta da rade u situaciji kad roditelj ne pristaje na vakcinisanje deteta, iako je imunizacija protiv zaraznih bolesti obavezna po zakonu”.

Izvor: Novosti.rs

CEPS

Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije, kao i želja da se kroz zaštitu prava potrošača od pasivnog konzumera stvori aktivni potrošač svestan svojih prava.

Adresa sajta www.ceps.rs

Najnovije od CEPS