Odštampajte ovu stranicu

OPASNO PO ZDRAVLJE: Pametni telefoni izazivaju 5 bolesti!

30. oktobar 2013. 07:55:00 Pročitano 3101 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Još jedno u nizu istraživanja koja su sprovedena posljednjih godina, otvorilo je raspravu o bolestima koje uzrokuje upotreba smartfona. Ovo su rezultati, podeljeni u nekoliko grupa.

 

Poremećaji sna

Lekari sa klinike Mejo tvrde kako korišćenje smatrfona i tableta, pre odlaska na spavanje, zbog svetlećih efekata, sprečava oslobađanje melatonina i ometa proces spavanja.

Nomofobija

Ovo je skraćenica od no-mobile-phone phobia, a prema jednoj nedavnoj studiji, od ovoga pati 66 odsto ispitanika. Čak i odlazak u WC bez mobilnog izaziva mučninu i pojačano znojenje. To što ajfonovi i ajpedi omogućavaju trodimenzionalnu sliku zna da bude pokretač migrena i vrtoglavice kod iznenađujuće velikog broja korisnika.

AjPoložaj

84 odsto korisnika uzrasta od 18 do 24 prijavljuju bolove u vratu i leđima tokom prošle godine.Tokom istog perioda, više od 3 triliona tekstova je poslano odnosno napisano, dajući ovom globalnom medicinskom problemu, zgodno, ime koga je prvi opisao britanski zdravstveni radnik.

SMS palac

SMS palac ili tendinitis je stanje u kojem je funkcija palca preopterećena. Ovo leto, O2, britanski mobilni operator je predstavio "Thumbells“ napravu od svega 65 grama, za bolju brigu oko zdravlja palčeva.

Sindrom fantomske vibracije

Oni koji pate od ovog poremećaja imaju osećaj da njihov telefon zvoni ili vibrira čak i kada se to ne dešava. Ovaj poremećaj obuhvata sedam od deset korisnika mobilnih telefona. Iako je glavni efekat zapravo samo dosadan, istraživanja pokazuju da stres može da pojača obim poremećaja.

Izvor: kurir-info.rs

CEPS

Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije, kao i želja da se kroz zaštitu prava potrošača od pasivnog konzumera stvori aktivni potrošač svestan svojih prava.

Adresa sajta www.ceps.rs

Najnovije od CEPS