Odštampajte ovu stranicu

Zašto u Srbiji nema legalno kupljenih „ajfona“

22. oktobar 2013. 07:25:32 Pročitano 3281 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Dolazak “Epla” u Srbiju o čemu se toliko spekulisalo neće biti moguć dok neki od domaćih mobilnih operatera ne sklope ugovor o uvozu s ovom kompanijom. Kako saznaje “Blic”, najveći problem je što “Epl”, između ostalog, traži da se u ugovor uvrsti obaveza da će operateri godišnje prodati bar 50.000 njihovih pametnih telefona.

 

U Srbiji, prema procenama, već ima preko 130.000 korisnika “Epl” proizvoda. Građani ih kupuju u inostranstvu, mahom u Hrvatskoj i Sloveniji, jer kod nas mogu da ih kupe samo na crno. Da bi “Eplovi” telefoni bili dostupni i na srpskom tržištu, neki od operatera mora da sklopi ugovor s ovom kompanijom.

- Ako bilo koji operater odluči da uđe u taj posao, “Epl” može da dođe. To je komercijalni posao, a ko to prvi bude uradio, pobedio je na srpskom tržištu. Kod nas sada ima gomila švercovanih primeraka. Mnogo je “ajpedova” ilegalno uvezeno, na desetine hiljada primeraka postoje - kaže za “Blic” Zoran Torbica iz Centra za razvoj interneta.

U „Telekomu Srbija” kažu da su bili u kontaktu i sa „Eplom“ koja nudi popularni „ajfon“.

- U ovom trenutku ne možemo precizno odrediti kada bi se „ajfon“ mogao naći i u našoj ponudi, budući da je tokom pregovora potrebno pronaći rešenje koje će zadovoljiti interes obe strane, a imajući u vidu da „Epl“ postavlja specifične uslove prilikom plasiranja svojih uređaja - kažu u “Telekomu”.

U “Vip mobajlu” koji već radi s “Eplom” u susednoj Hrvatskoj, kažu da uvođenje njihovih proizvoda “najviše zavisi od stava te kompanije koji se definiše u njihovoj centrali u SAD”.

- Pošto broj korisnika smart uređaja raste iz meseca u mesec, spremni smo da ponudimo i “ajfon”. Budući da je “Telekom Austrija grupa”, čiji smo član, već korisnik “Epl” proizvoda, to je solidan osnov za pregovore oko datuma uvođenja njihovih proizvoda i u Srbiju - navode u “Vipu”. 

Kako su u “Telenoru” ranije rekli za “Blic” i onu su preko “Telenor grupe” u stalnom kontaktu sa “Eplom”. Kada je reč o problemima zbog kojih “Epl” ne dolazi u Srbiju, oni su tada rekli: 

- Izazov se, pre svega, nalazi u proceni veličine i razvoja tržišta u narednom periodu, a tiče se suštinskih ugovornih obaveza koje se na osnovu tih procena preuzimaju.

Izvor: Blic.rs

CEPS

Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije, kao i želja da se kroz zaštitu prava potrošača od pasivnog konzumera stvori aktivni potrošač svestan svojih prava.

Adresa sajta www.ceps.rs

Najnovije od CEPS