Odštampajte ovu stranicu

Kako god se grejali, skupo će vas koštati

30. septembar 2013. 09:00:00 Pročitano 2815 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Toplane su spremne za početak grejne sezone, a eventualno poskupljenje grejanja je opravdano samo ako se kreće u okvirima koje je propisala Vlada, tvrdi ministarka energetike Zorana Mihailović.

Ministarka najavljuje i da će u toku naredne nedelje javnost obavestiti o tome u kojim gradovima i toplanama se očekuju problemi i koje toplane su manje ili više spremne za grejnu sezonu. Međutim, kako kaže predsednik Upravnog odbora Udruženja toplana Dejan Stojanović, remonti toplana su skoro završeni i ne očekuju se veći problemi.

 

Stojanović dodaje i da je u završnoj fazi potpisivanje ugovora o reprogramu dugovanja toplana prema Republičkim robnim rezervama za ranije isporučen mazut. To potvrđuje i direktor Direkcije za robne rezerve Goran Tasić. Ukupno 38 toplana u Srbiji duguje nam oko 50.000 tona mazuta za prošlu i pretprošlu godinu, kaže Tasić.

Tople probe trebalo bi da krenu kod svih korisnika daljinskog grejanja u utorak, 1. oktobra, dok grejna sezona počinje za dve nedelje, 15. oktobra.

Najveće troškove za grejanje u predstojećoj grejnoj sezoni imaće domaćinstva koja koriste lož-ulje, propan butan gas i struju za etažno grejanje. Najjeftinije grejanje će biti putem TA peći koje se pune isključivo noću. Još bolje će proći oni koji se greju na drva u područjima Srbije u kojima je ono jeftinije, a posebno ako imaju novije peći čija efikasnost je oko 70 odsto. Tada će ih grejanje za sezonu koštati 31.000 dinara.

Izvor: Blic.rs

CEPS

Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije, kao i želja da se kroz zaštitu prava potrošača od pasivnog konzumera stvori aktivni potrošač svestan svojih prava.

Adresa sajta www.ceps.rs

Najnovije od CEPS