Odštampajte ovu stranicu

Amerika: Kolica puna rasprodaje

05. septembar 2013. 07:54:59 Pročitano 3294 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

U Sjedinjenim Američkim Državma pojam prosečne potrošačke korpe ne postoji. Većina građana snabdeva se u samoposlugama koje su smeštene van grada, jer su tamo cene znatno povoljnije. Što je radnja udaljenija i veća, sve je jeftinije. Najsiromašniji, a njih ima dosta, hrane se u „Mekdonaldsu“, gde i dalje postoji obrok za jedan dolar. U pitanju je hamburger u lepinji bez priloga.

 

U velikim gradovima, kao što je Njujork, na Menhetnu, u najužem centru, od 20. do 59. ulice supermarketa nema. Postoje manje radnje sa izuzetno skupim namirnicima. Što se više ide na periferiju, marketi su sve veći, a cene niže.

U Kvinsu u samoposluzi „Stop & go“ tako juneći biftek košta devet dolara za funtu, odnosno 470 grama, što bi značilo da je kilogram 18 dolara. Svinjski but je šest dolara po funti, a krmenadla 4,5 dolara. Ćuretina u američkim samoposlugama se kreće do šest dolara za kilogram, dok se piletina može naći na rasprodaji i za 99 centi za tri funte ili 1,410 grama.

Tuce jaja u radnji je 2,99 dolara, dok je kuvana šunka 3,99 za funtu. Italijanska salama košta oko šest dolara funta, a za pršutu, na kojoj piše da je sušena na italijanski način, valja izdvojiti 11 dolara. Popularna američka slanina isečena na listove je od pet do sedam dolara po funti.

Mlečne prerađevine u Americi su na ceni. Pakovanje od dva litra mleka, organskog, staje šest dolara dok je namaz sir, popularna američka „filadelfija“ 2,99. Listići sendvič sira su 3,99, a tvrdi sir kačkavalj je šest dolara za funtu pa naviše, dok je ista količina švajcarskog ili holandskog sira od devet do 15 dolara.

Kada je povrće i voće u pitanju, Evropljanima je neshvatljivo da funta krompira staje 1,5 dolara, isto koliko i jagode, a da borovnice, proizvedene u Nju Džersiju, ima istu cenu kao crni luk, nešto iznad dolara za funtu. Doduše, ko je probao borovnice iz Nju Džersija, shvata zašto su jeftine. Funta grožđa je od 1,5 do 2,5 dolara, kao i lubenice i dinje.

U Americi se jede riba. Funta živog jastoga u samoposluzi košta od 13 dolara naviiše. Istu cenu ima sveža tunjevina dok je najjeftiniji norveški losos, svež, svega 11 dolara za funtu. Kanadski i američki sveži lososi su skuplji i staju do 19 dolara.

U Americi trgovci i kupci cenu od 20 dolara za funtu bilo koje namirnice smatraju - nepristojnom. Kada je u pitanju piće, u užem centru gradu u malim radnjama najjeftinije pivo je tri dolara, pola litre vode dva, kao i „koka-kola“ i drugi gazirani napici.

Ako krenete dalje od jezgra grada, dva litra „koka-kole“ su malo iznad dolara. Pakovanje od 24 piva ,i to veoma popularnog „badvajzera“, košta 22 dolara, dok vina u prodavnicama alkohola staju od pet dolara naviše. U udaljenijim radnjama, galon vode (3,7 litara) je 99 centi. Flaša votke je najmanje osam dolara, a viski staje 11. Interesantno je da su najskuplja vina iz Kalifornije i Francuske i nema ih ispod 20 dolara za bocu od sedam decilitara.

Hleb i kolači su SAD takođe na ceni. Vekna francuskog hleba je 2,5 dolara, a kifla sa borovnicom 0,99. Pakovanje od osam zemički ide do četiri dolara. Kolači u samoposluzi su skupi i ne možete proći ispod tri dolara ako želite komad fabričke torte.

CIGARETE KAO ZLATO

U Njujorku, „marlboro“ na Menhetnu košta 15 dolara za kutiju, dok su najjeftinije cigerete „njuport“, 11,20. U predgrađu Njujorka, Kvinsu, „marlboro“ se može naći i za devet dolara, a u Nju Džersiju je i oko osam. Stanovnici Menhetna bez problema, namenski, i prelaze Hadson do Nju Džersija da kupe cigarete jer je tamo porez na duvan manji. Inače, ništa nije čudno ako vas na ulici Menhetna, uglađen gospodin pita da li imate cigeretu viška i kada mu je pružite, on vam ponudi 50 centi. U Njujorku je uobičajeno da i pušači naplaćuju grebatorima 50 centi za cigaretu.

Izvor: Novosti.rs

CEPS

Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije, kao i želja da se kroz zaštitu prava potrošača od pasivnog konzumera stvori aktivni potrošač svestan svojih prava.

Adresa sajta www.ceps.rs

Najnovije od CEPS