Odštampajte ovu stranicu

RAPEX i potrošači u Srbiji

08. decembar 2010. 01:00:00 Pročitano 5982 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Potrošači u Srbiji nemaju uvid u to šta objavljuje Rapeks, ( sistem brze razmene informacija o nebezbednim proizvodima u zemljama EU) izuzev onih građana koji znaju engleski jezik i koji se sami informišu. Obzirom da Srbija još uvek nije pristupila Evropskoj uniji, nije obavezna da primenjuje evropske zakone, pa samim tim i sprovodjenje informacija od RAPEX-a.

Medjutim, na osnovu člana 16. Zakona o opštoj bezbednosti proizvoda, koji je usvojen 2009. godina (Službeni glasnik 41/09) , Vlada je u obavezi da u roku od 20 dana nakon dobijanja informacija od Rapeksa sprovede mere da te iste proizvode povuče sa tržišta Srbije, odnosno da da uputstva nadležnim inspekcijskim organima i cari. Ostaje nam da čekamo ulazak u EU i primenu RAPEX-a.

Svi potrošači koji žele da provere koji proizvodi su povučeni sa tržišta Evropske unije i informišu se da li opozvane robe možda ima na našem tržištu mogu to da učine preko sajta za brzo alarmiranje na nebezbedne proizvode

http://ec.europa.eu/consumers/dyna/rapex/rapex_archives_en.cfm

CEPS

Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije, kao i želja da se kroz zaštitu prava potrošača od pasivnog konzumera stvori aktivni potrošač svestan svojih prava.

Adresa sajta www.ceps.rs

Najnovije od CEPS