Odštampajte ovu stranicu

Šta je Codex alimentarius?

08. decembar 2010. 01:00:00 Pročitano 6981 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Od 31. decembra 2009. godine stupio je na snagu monstruozni plan međunarodne organizacije "Kodeks alimentarijus" (Codex alimentarius), koji propisuje pravila za kontrolu hrane, aditiva i ostalih dodataka hrani. Između ostalog, taj protokol podržava korišćenje velikog broja aditiva u hrani koju jedemo, kao i genetski modifikovanu hranu, a ova organizacija će insistirati na upotrebi ovakvih namirnica u EU, a pre svega u zemljama bivšeg "komunističkog bloka", među kojima je i Srbija.

"Kodeks alimentarijus" je organizacija koju je 1963. godine osnovala Svetska zdravstvena organizacija (WHO) i Organizacija za hranu i agrokulturu (FAO). Mnogi smatraju da je ova ustanova tesno povezana sa Svetskom trgovinskom organizacijom (WTO) i da je cilj ostvarivanja profita na štetu zdravlja ljudi.

Posledice su obaranje dosadašnje kontrolne norme u oblasti proizvodnje hrane na svetskom tržištu i nesmetano puštanje na tržište hrane koja sadrži supstance štetne po ljudski organizam. Svo povrće i seme će biti izloženo zračenju. Trenutno se to radi samo kod semenja i povrća koje je dugo u transportu, kako bi ostalo sveže što duže. Prema pravilima ’’Kodeksa’’, to će biti obavezno za svo povrće, seme, životinje i meso. Uvođenjem ovih pravila će sve životinje, koje se uzgajaju za hranu ili mleko, morati da dobiju ’’Monsanto’’ hormon rasta i ’’Monsanto’’ antibiotike. Poljoprivrednici će biti prinuđeni da koriste semenje iste kompanije, za koje se smatra da smanjuje plodnost zemljišta. Inače, kompanija ''Monsanto'' je najveći proizvođač genetski modifikovanih životinja na svetu. ''Kodeks'' dozvoljava korišćenje raznih aditiva hrani, kao što su aspartam, BHA, BHT, potasijum bromat i tartrazin. Oni su proglašeni da su bezbedni po ljude, ali nije uzeto u obzir koje posledice mogu da izazovu pomenuti aditivi u dužem vremenskom periodu. Tako se,

CEPS

Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije, kao i želja da se kroz zaštitu prava potrošača od pasivnog konzumera stvori aktivni potrošač svestan svojih prava.

Adresa sajta www.ceps.rs

Najnovije od CEPS