Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije
noncommercial


Povlače se narukvice zbog hemijskog rizika

21. avgust 2023. 14:13:54 Pročitano 647 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Od početka ove godine sistem NEPRO prijavio je više od 50 opoziva različitih proizvoda, među kojima je i „porše panamera”.

Narukvica od perli sa kopčom marke „Ejč end Em” povučena je sa našeg tržišta zbog „hemijskog rizika”, objavljeno je na sajtu Sistema za uzbunjivanje o nebezbednim proizvodima Ministarstva trgovine (NEPRO). Kako je navedeno, narukvica sadrži nivo olova koji prevazilazi dozvoljene vrednosti koje su propisane važećom uredbom.

– Olovo predstavlja rizik po zdravlje ljudi i životinja, a opasno je i po životnu sredinu. Takođe, nivoi izloženosti mogu prouzrokovati štetu kako ljudima, tako i životinjama i životnoj sredini – piše na sajtu NEPRO. Sporna narukvica se prodavala na muškom odeljenju radnji „Ejč end Em” od 28. decembra 2022. do 11. jula ove godine. Opoziv je objavljen u svim maloprodajnim objektima i na sajtu distributera, a kupci su obavešteni da prestanu da nose narukvicu i da je u roku od 90 dana vrate u najbližu prodavnicu ili kontaktiraju s distributerom putem sajta.

Potrošači u Srbiji inače nisu dovoljno informisani da postoji Nacionalni sistem za brzu razmenu informacija o opasnim proizvodima NEPRO. Sistem je uspostavljen po ugledu na evropski „Rapeks”, koji se bavi uzbunjivanjem zbog nebezbednih proizvoda na tržištu Evropske unije. Kada je reč o domaćem portalu NEPRO, potrošači mogu detaljno da se informišu o kojim proizvodima je reč, koji je rizik zbog koga se povlače i na koji način mogu da ostvare svoja prava ukoliko su kupili takav proizvod.

Od početka godine sa našeg tržišta je povučeno na desetine proizvoda zbog različitih rizika. Najčešće je reč o tehničkim uređajima, garderobi, dečjim igračkama, obući, a povlače se zbog hemijskog, odnosno rizika od gušenja, požara…

Ove nedelje je NEPRO objavio da se sa tržišta povlače i dva modela kamiona „iveko”, modeli „stralis” i „iks vej”, koji su proizvedeni između 2015. i 2018. godine. Zemlja porekla je Italija, a uvoznik, kako je navedeno, „Auto komerc Čačak”. Kamioni se povlače zbog rizika od požara, jer je na ovim vozilima ustanovljeno curenje rashladne tečnosti u ventilacioni sistem. Kako se navodi, zbog loše lokacije termostata može doći do kvašenja kablova i u nekim slučajevima izazvati požar.

Interesantno je da se od sredine jula na ovom sajtu našlo nekoliko opoziva različitih modela automobila, a jedan od njih je i „porše panamera”. Reč je o vozilima koja su proizvedena između 2015. i 2021. godine, a kod njih postoji rizik od požara. Na kontrolisanim vozilima je ustanovljena vlaga u elektronici „dodatne pumpe rashladne tečnosti”, što vremenom može dovesti do kratkog spoja i pojave požara.

Izvor: Politika.rs

CEPS

Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije, kao i želja da se kroz zaštitu prava potrošača od pasivnog konzumera stvori aktivni potrošač svestan svojih prava.

Adresa sajta www.ceps.rs

Registracija

E - Mail vesti

Prava potrošača

1. PRAVO NA ZADOVOLJENJE OSNOVNIH POTREBA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

2. PRAVO NA SIGURNOST
Pravo na sigurnost podrazumeva zaštitu od proizvoda, proizvodnih procesa i usluga štetnih po život i zdravlje.

3. PRAVO NA INFORMISANOST
Pravo na informisanost podrazumeva raspolaganje činjenicama od značaja za pravilan izbor i zaštitu od nepoštene reklame, ili od oznaka na proizvodima koji mogu da dovedu u zabludu.

4. PRAVO NA IZBOR
Pravo na izbor podrazumeva mogućnost izbora između više proizvoda i usluga, po pristupačnim cenama i uz garantovano dobar kvalitet.

5. PRAVO DA SE ČUJE GLAS POTROŠAČA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

6. PRAVO NA OBEŠTEĆENJE
Pravo na obeštećenje podrazumeva dobijanje pravedne naknade za lažno prikazivanje svojstava proizvoda i usluga, nekvalitetnu robu ili nezadovoljavajue usluge.

7. PRAVO NA OBRAZOVANJE
Pravo na obrazovanje podrazumeva sticanje znanja i sposobnosti potrebnih za pravilan i pouzdan izbor proizvoda i usluga, uz svest o odgovornostima i osnovnim pravima potrošača i načinima kako se ista mogu ostvarivati.

8. PRAVO NA ZDRAVU ŽIVOTNU SREDINU Pravo na zdravu životnu sredinu podrazumeva život i rad u okruženju koje ne predstavlja pretnju zdravlju sadašnjih i budućih pokolenja.

HomeVestiKako sve možete do aerodroma i nazad, koje su najsigurnije i najjeftinije opcije i kako da vas PREVARANTI NE OPELJEŠE Na vrh strane