Odštampajte ovu stranicu

Kako bezbedno plaćati u inostranstvu

14. jul 2022. 09:47:49 Pročitano 336 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Ukoliko primetite neku sumnjivu transakciju, odmah obavestite svoju banku, savetuju u finansijskom vodiču za putovanja. Ukupni troškovi tokom odmora mogu biti uvećani za deset odsto ukoliko se ne vodi računa o načinu plaćanja karticom u inostranstvu. Izbori koje prave građane mogu dovesti do dodatnih troškova – plaćanja visokih naknada u inostranstvu, pa je zato važno koju karticu koriste, biraju li plaćanje u lokalnoj valuti ili u dinarima, podižu li novac na bankomatu, navodi se u finansijskom vodiču Erste banke. Kada planiraju odmor, građanima je lako da plate smeštaj i prevoz, ali je mnogo teže kontrolisati troškove prilikom kupovine ili podizanja gotovine u drugoj zemlji.

– Plaćanje karticom omogućava da sa sobom ne nosite mnogo novca u gotovini, što istovremeno pomaže da se opustite i ne proveravate stalno gde vam je novac. Ipak, i karticu morate čuvati. Nemojte je ostavljati bez nadzora – čak i kada plaćate – već insistirajte da se plaćanje izvrši pred vama. Zbog eventualnih komplikacija dobro je da čuvate sve slip isečke sa odmora i na kraju meseca proverite izvod plaćanja po stavkama. Ukoliko primetite neku sumnjivu transakciju, odmah obavestite svoju banku, savetuju u ovom vodiču. Dok su u inostranstvu, građani mogu koristiti i kreditnu karticu za podizanje novca, ali je preporuka da se ovo izbegava i da se koristi debitna kartica jer su u tom slučaju provizije za podizanje gotovine po pravilu niže. Mnoge banke koje posluju u Srbiji prisutne su i na tržištima zemalja regiona, te bi bilo dobro da pre polaska na put proverite da li je vaša matična banka prisutna na odabranoj destinaciji. Ukoliko jeste, preporuka je da se gotovina podiže isključivo s tog bankomata jer je velika verovatnoća da provizija neće biti naplaćena.

Inače, uvek se preporučuje da plaćanje karticom bude u valuti zemlje u kojoj se obavlja transakcija.

– Dakle, ukoliko vam bankomat ili prodavac ponude konverziju valute u originalnu (na primer, u dinare), odbijte jer je to za vas nepovoljnija opcija. Vaša banka će uraditi konverziju po neuporedivo povoljnijim uslovima od onih koje biste dobili na ovakav način. Najbolje ćete proći na kursnim razlikama ukoliko novac podižete ili plaćate sa kartice koja je povezana s deviznim računom – navodi se u vodiču.

Oni podsećaju da, u slučaju da u inostranstvu kartica bude ukradena ili je izgubljena, vlasnik treba odmah da pozove svoju banku i prijavi gubitak, kako bi kartica bila blokirana, a sve neželjene transakcije sprečene.

– Pre nego što krenete na odmor, zapišite broj korisničkog centra vaše banke koji obično radi 24 sata dnevno za ovakve slučajeve i koji će biti izuzetno koristan u ovoj, ali i drugim mogućim vanrednim situacijama. Osim toga, generalno je korisno da odaberite opciju SMS obaveštenja o stanju na tekućem računu. Na ovaj način u realnom vremenu možete primetiti prilive na račun i izvršena plaćanja, te tako uvek, pa i u inostranstvu, imati u vidu stanje računa i transakcije plaćanja – navode ovi finansijski stručnjaci.

Oni podsećaju da je jedna od važnih stvari koje je neophodno obaviti pre odlaska na put uplata putnog osiguranja. Vlasnici računa bi trebalo da se informišu i o tome da li možda imaju besplatno putno osiguranje uz tekući račun u banci ili neku od kartica koje koriste.

– Neke banke pružaju različite vrste osiguranja uz tekući račun. Ako često putujete s porodicom, raspitajte se da li postoji mogućnost uplate porodičnog putnog osiguranja za određeni period jer na taj način možete uštedeti novac, a tu sumu iskoristiti za neku drugu, lepšu stvar, recimo, kupovinu novog porodičnog dušeka za more. Ukoliko putujete automobilom, dobrodošlo je osiguranje pomoći na putu. Ukoliko je pak vaš izbor putovanje avionom – možda je rešenje za vas osiguranje od kašnjenja leta, gubitka ili krađe prtljaga, ili pak gubitka povezanog leta – navodi se u ovom vodiču.

Izvor: politika.rs

Neda Dimitrijević

Najnovije od Neda Dimitrijević