Odštampajte ovu stranicu

SRPSKI TURISTI U HAOSU ZBOG "OMIKRONA"

28. decembar 2021. 14:14:58 Pročitano 328 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Zbog omikrona veliki broj avio-kompanija otkazuje hiljade letova dnevno. Zbog toga je i grupa turista iz Srbije "zarobljena" na Zanzibaru.

- Nekoliko stotina srpskih turista zarobljeno je na Zanzibaru i oni su tamo stigli ili putem agencija ili samostalno. Oni koji su stigli avio-kompanijom Fly Dubai koja je otkazala veliki broj letova sada imaju veliki problem, jer je to niskobudžetna, low cost kompanija, a one posluju po drugačijim pravilima. Naime, velike avio-kompanije imaju obavezu da vam zamene kartu u slučaju neke nepredviđene situacije, ali niskobudžetne kompanije tu obavezu nemaju. To znači da će putnici iz Zanzibara koji su došli ovom avio-kompanijom sami morati da se snađu i kupe novu kartu – kazao je Seničić u „Uranku“ na televiziji K1.

Kako je kazao Seničić, razlog zbog kojeg avio-kompanije otkazuju letove je to što zbog obolevanja od korone nemaju dovoljno pilota i osoblja.

- Mnoge kompanije su zato do daljeg odustale od letova ka mnogim destinacijama. Moj savet je da se putnici koji su otputovali preko agencija a dožive nešto slično obrate agencijama i zatraže refundaciju troškova – kaže Seničić.

- Mi sada ne možemo predvideti ni kako će izgledati situacija za 15 dana, pa je savet da se dobro informišete koje su mere na snazi u zemlji u koju planirate da idete. Bez obzira na sertifikat o vakcinaciji veliki broj zemalja sada uvodi i obavezan PCR test koji morate uraditi pre putovanja, a neretko i po samom sletanju na željenu destinaciju. Imam utisak da ljudi koji uvode mere više ni ne znaju šta traže.

- Problem je u tome što čitač koda nije centralizovan u okviru EU. Znam da i građani Rumunije imaju sličan problem, kao i Italijani koji putuju u Francusku. Kada je reč o zemljama u koje možemo da putujemo po istim pravilima kao i letos to su Egipat za koji je dovoljan sertifikat o vakciniaciji, negativan test ili dokaz o preležanoj bolesti koji važi šest meseci. I za putovanje u Tursku ostali su isti uslovi. Za Emirate, međutim, potreban je i negativni rezultat PCR testa, bez obzira na to što posedujete sertifikat o vakcinaciji.

Kako je kazao Seničić ovog jutra u „Uranku“, građani Srbije ne mogu u Italiju.

- Tačnije, možemo samo da tranzitiramo kroz ovu zemlju u periodu od najviše tri dana i to ako putujemo kolima. Ako ne poštujete tu meru suočićete se sa velikim novčanim kaznama i zabranom ulaska u EU u periodu od godinu ili dve. Imali smo nedavno slučaj naše porodice koja je u Italiju ušla preko Slovenije i boravila tamo duže nego je propisano i kada ih je zaustavila policija morali su da plate kaznu u iznosu od 5.000 evra i dobili su zabranu ulaska u EU u trajanju od dve godine – naglasio je direktor Jute na K1.

On je savetovao da se na zimovanje uputimo na naše planine ili u zemlje u okruženju.

- Uslovi se nisu promenili za boravak u Bugarskoj, Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori. U poznatim zimskim centrima (Švajcarska, Austrija, Nemačka, Francuska) postoji mogućnost da ćete morati da se na dva ili tri dana antigenski testirate o svom trošku kako biste mogli da skijate, bez obzira na to što imate sertifikat o vakcinaciji.

Ukoliko planirate putovanje izvan zemlje, morate uz sebe imati dovoljno novca za nepredviđene situacije, savetuje Aleksandar Seničić.

Izvor: Blic.rs

CEPS

Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije, kao i želja da se kroz zaštitu prava potrošača od pasivnog konzumera stvori aktivni potrošač svestan svojih prava.

Adresa sajta www.ceps.rs

Najnovije od CEPS

Medije