Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije
noncommercial


Kupci opet počeli da troše kao pre kovid krize

16. jun 2021. 13:25:42 Pročitano 1040 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Velike kompanije iz sektora modne i avio-industrije i ugostiteljstva beleže rast profita, a marketinški stručnjaci im poručuju da se pripreme za postpandemijske promene na tržištu.

Iz ugla velikih kompanija nazire se svetlo na kraju tunela i pre zvanične objave kraja pandemije. Poslednjih dana mnoge od njih izveštavaju da su kupci ponovo počeli da troše novac, gotovo na istom nivou kao pre zdravstvene krize.

Proizvođači i prodavci odeće pretrpeli su težak period u prošloj godini, a sada postoje nagoveštaji da se potrošači vraćaju u prodavnice. Tako je španski maloprodajni div „Inditeks”, vlasnik „Zare”, objavio kako je prihod kompanije u prvom tromesečju skočio 48 odsto u odnosu na isti period prošle fiskalne godine ‒ na 4,9 milijardi evra. Samo od 1. maja do 6. juna prodaja je na godišnjem nivou više nego udvostručena, a u odnosu na isto razdoblje 2019. godine veća je za pet odsto.

‒ Rezultati pokazuju postupni oporavak, uprkos značajnom uticaju zdravstvene situacije kroz privremeno zatvaranje trgovina na ključnim tržištima poput SAD, Francuske, Nemačke, Italije, Portugalije i Brazila ‒ saopštila je kompanija.  

Jasno je da će još mnogo vremena proći da se profiti vrate na period pre pandemije. Inače, ovaj trgovac odećom u prvom tromesečju prošle fiskalne godine poslovao je s neto gubitkom od 409 miliona evra. U tom razdoblju internet prodaja porasla je za dve trećine, što kako nadležni ističu odražava da su se kupci preorjentisali na digitalne kanale prodaje u vreme zatvaranja trgovina širom sveta. „Inditeks” je istakao da je od 6. juna ponovo otvorio gotovo sve svoje radnje, ali uz oko 10 odsto manje radnih sati zbog ograničenja povezanih s pandemijom.

Optimizam rasta profita širi se lančano. Rojters je pre nekoliko dana objavio procenu da će letnja sezona biti bolja od perioda pre pandemije, kada je reč o prevoznicima. Takvog mišljenja je Jožef Vardi, izvršni direktor mađarske niskotarifne avio-kompanije „Vizer” i to u trenutku kada se ublažavaju evropska ograničenja na putovanja povezana sa kovidom 19.

‒ Intenziviramo rad. Sa približavanjem letnjeg špica sasvim je verovatno da ćemo, za mesec ili dva biti iznad kapaciteta iz 2019. godine ‒ rekao je Vardi, a prenosi agencija Rojters. On je naglasio kako ta kompanija već radi na oko 90 odsto svog kapaciteta iz 2019. godine, odnosno iz perioda pre pandemije virusa korona.

Sa ovakvim raspletom situacije i značajnim ublažavanjem mera, ugostiteljstvo takođe očekuje veći broj gostiju, a tome se nadaju i proizvođači hrane koji su bili na gubitku zbog pada prometa u ovom sektoru.

I najveći globalni lanac brze hrane „Mekdonalds” oporavlja se od najizazovnije godine u svom poslovanju. Prodaja je, bez obzira na ograničenja zbog korone, porasla u ovoj godini, a samo na američkom tržištu u poslednja tri meseca dobit je uvećana za 40 odsto. Osim u SAD, ovaj lanac je zabeležio rast i u Velikoj Britaniji, Australiji i Kanadi. Prema njihovim zvaničnim izveštajima, prodaja se na ovim tržištima, u prvom kvartalu ove godine, vratila na nivo pre pandemije. Na tržištu brze hrane jasno je koji je recept za uspeh iskoristio „Mekdonalds” ‒ pre svega brzo prilagođavanje novim uslovima i potrebama kupaca. Analitičari su zaključili da je ova kompanija prošla najgore u pandemiji i da bi trebalo da sve novine, kao što je više vrsta isporuke robe, prelazak na digitalno naručivanje u budućnosti, još treba da razvija. Najviše problema bilo je na britanskom tržištu gde je bilo više ograničenja, ali ova kompanija se svaki put prilagođavala uslovima i tražila način da stigne prva do kupaca, što se očigledno isplatilo. Mediji podsećaju da je i u vreme najstrožih karantina širom sveta bilo moguće naručiti njihovu hranu, jer su kanali prodaje, poput „Mek drajva”, takvi da su omogućavali poštovanje svih epidemijskih mera i distance.

Dok ekonomisti predviđaju rast ekonomija, a Nacionalna američka federacija trgovaca rast maloprodaje do kraja decembra za 6,5 do 8,2 procenata, marketinški stručnjaci su ipak obazriviji i poručuju kompanijama i poznatim brendovima da se pripreme za postpandemijsku potrošnju. Kupci u ovom trenutku imaju veliku želju da zadovolje potisnute potrebe, ali su oprezniji i skloni da pametnije troše nego pre, upozoravaju strupčnjaci.  

 

Takođe mnogi potrošači su u toku zdravstvene krize prevazišli strah od onlajn kupovine, tako da je pred kompanijama težak zadatak kako ih vratiti u prodavnice. Zato stručnjaci predviđaju da će morati da im ponude iskustvo kakvo nije moguće dobiti e-trgovinom. Preuređenje klasičnih prodavnica takođe će biti neophodno. Pandemija je negativno uticala na finansije potrošača pa su im cena, kvalitet i bolji i novi uslovi plaćanja (na rate, kriptovalutama) sada važniji nego pre.

Izvor: politika.rs

Registracija

E - Mail vesti

Prava potrošača

1. PRAVO NA ZADOVOLJENJE OSNOVNIH POTREBA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

2. PRAVO NA SIGURNOST
Pravo na sigurnost podrazumeva zaštitu od proizvoda, proizvodnih procesa i usluga štetnih po život i zdravlje.

3. PRAVO NA INFORMISANOST
Pravo na informisanost podrazumeva raspolaganje činjenicama od značaja za pravilan izbor i zaštitu od nepoštene reklame, ili od oznaka na proizvodima koji mogu da dovedu u zabludu.

4. PRAVO NA IZBOR
Pravo na izbor podrazumeva mogućnost izbora između više proizvoda i usluga, po pristupačnim cenama i uz garantovano dobar kvalitet.

5. PRAVO DA SE ČUJE GLAS POTROŠAČA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

6. PRAVO NA OBEŠTEĆENJE
Pravo na obeštećenje podrazumeva dobijanje pravedne naknade za lažno prikazivanje svojstava proizvoda i usluga, nekvalitetnu robu ili nezadovoljavajue usluge.

7. PRAVO NA OBRAZOVANJE
Pravo na obrazovanje podrazumeva sticanje znanja i sposobnosti potrebnih za pravilan i pouzdan izbor proizvoda i usluga, uz svest o odgovornostima i osnovnim pravima potrošača i načinima kako se ista mogu ostvarivati.

8. PRAVO NA ZDRAVU ŽIVOTNU SREDINU Pravo na zdravu životnu sredinu podrazumeva život i rad u okruženju koje ne predstavlja pretnju zdravlju sadašnjih i budućih pokolenja.

HomeVestiSREĆNA NOVA GODINA! Na vrh strane