Odštampajte ovu stranicu

Srbi našli nove hit-destinacije i već uveliko rezervišu aranžmane

26. mart 2021. 09:27:09 Pročitano 774 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Na sajtovima turističkih agencija u Srbiji ponovo su počele da se aktiviraju ponude za putovanja. Većina aranžmana odnosi se na bliža letovališta, ali ima i onih za daleke, egzotične destinacije. Iako ovakvih ponuda nema ni približno isto kao pre pandemije kovida 19, turizam se postepeno pokreće sa mrtve tačke, kažu vlasnici turističkih agencija u Srbiji.

Srbi idu na sigurno i traže da putuju u trenutno najotvorenije zemlje, a to su Turska, Egipat i Tanzanija, odnosno Zanzibar. Za Grčku je interesovanje drastično opalo, dok većina zna da ove godine po svemu sudeći sa letovanjem u Španiji i Italiji mogu da se oproste, navodi Turistički svet.

Srbi idu na sigurno

Direktor jedne turističke agencije Vladimir Bogićević kaže da se situacija poboljšala i da su putovanja postala češća, ali je to svega 10 odsto od sezone koja je uobičajena.

"Naši ljudi u ovom trenutku destinaciju za putovanje biraju prema tome gde im je najsigurnije i koja zemlja neće menjati pravila. Ima onih koji su zaintresovani i trude se da uhvate popuste. Već za dve nedelje, zajedno sa katoličkim Uskrsom, počinju sezone. Turska i Egipat se uveliko bukiraju, jer tamo je situacija čista i zna se koji su uslovi za put. Što se te dve zemlje tiče, blizu smo uobičajenog broja aranžmana", kaže direktor agencije.

Prema njegovim rečima, najavljeno je da će PCR za ulazak u Tursku biti ukinut 15. aprila.

"To su zemlje koje razmišljaju po modelu biznisa i isplativosti, kao i do sada. Egipat razmatra opciju da ukine PCR testiranje, dok je trenutno omogućen na aerodromu za 25 evra, dok je karantin o trošku hotela dok se čekaju rezultati testa. Naši turisti to znaju i zato je najviše aranžmana uplaćeno upravo za ove dve zemlje. Agencija je ponudila da sama plati putnicima PCR na leto, ako do tada ne bude ukinut", dodaje.

Žele na Zanzibar, ne žele u Grčku

Prema njegovim rečima, grupe za Zanzibar su putovale do skoro, jer je ulazak omogućen bez PCR testa, ali tamo se već krajem marta sezona završava. Meksiko je dozvolio dolazak, dok je za Maldive i Dubai potreban samo PCR test. "U Grčku ćemo najverovatnije moći sa zelenim sertifikatom o vakcinaciji. Očekuje se potpisivanje sporazuma sledeće nedelje, ali će nekog protokola sigurno biti. Grčka ima pravila od strane EU, ali je ostavljena mogućnost da imaju sopstvene odredbe. Zbog mnogih nepoznanica, interesovanje za Grčku je ove godine drastično opalo", kaže Bogićević.

Ono što neće biti otvoreno kako za Srbe, tako ni za turiste iz celog sveta, jesu Italija i Španija.

"Od toga možemo da se oprostimo ove godine. To je njihov zvaničan stav i neće se menjati do leta. Osim toga, Francuska i Portugal su se, takođe, zatvorili za turiste, dok u Tunis većina turista nema poverenja da ode u ovom trenutku", kažu iz turističke agencije.

Aleksandar Seničić, direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije (YUTA), potvrđuje da ovog trenutka izbor za putovanja nije veliki, ali da putovanja, ipak, ima. "Za odlazak na destinacije kao što je Zanzibar nije potreban PCR test, ali je potreban pri povratku u Srbiju, ukoliko ne želite da idete u karantin. Do skoro je na Maldivima bila omogućena slična stvar ali se sada to promenilo. Ono što je dobro za turiste jeste da su pojedini arandžmani i karte nikad jeftiniji i da ono što je koštalo 1.300 evra, sada košta 900 evra", kaže Seničić.

Ipak, najviše se putuje u zemlje u okruženju, gde nema nikakvih dodatnih uslova za put.

"To su Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Albanija. Očekujemo da će tako ostati tokom letnje sezone. Za Grčku ćemo znati situaciju sledeće nedelje, očekujemo da ćemo dobiti uverenje da će ostati otvorena za Srbe nezavisno od epidemiološke situacije. Govorilo se i o potrebnim potvrdama o vakcinaciji bilo kog proizvođača. Ako bi se uveo dokument koji je dokaz o antitelima, to bi bilo značajno", kaže Seničić.

Izvor: b92.net

Neda Dimitrijević

Najnovije od Neda Dimitrijević