Odštampajte ovu stranicu

Učimo nove oznake: Na štedljivim aparatima više nema A+++

09. mart 2021. 11:06:59 Pročitano 292 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Aparati koji troše malo struje menjaju oznake u martu a sijalice u septembru. I sprska privreda trebalo bi da se prirpremi za velike promene koje na ambalažama i u deklaracijama proizvoda očekuju proizvođače aparata i elemenata za osvetljenje. Prvi talas promene je već pre proleća a drugi krajem leta.

U celoj Evropi deo tehničkih uređaja, uključujući većinu aparata za kuću, nosiće novu, „poboljšanu“ energetsku oznaku, kojom je cilj lakše uporediti energetsku efikasnost i prema tome odabrati uređaj.

Ono što je dosad nosilo oznaku najveće štedljivosti, odnosno energetske efikasnosti,  „A+++“, od 1. marta nosiće oznaku „B“, javlja „Poslovni dnevnik“.

Evropska unija od marta za kućne uređaje uvodi nove i, tvrdi se, poboljšane energetske oznake, prepoznatljive po bojama, od tamno zelene koje označavaju najmanju potrošnju, do crvene koja predstavlja uređaje najniže energetske efikasnosti. Oznake i boje na lestvici ostaju, ali im se raspon zapravo smanjuje.

– Danas je većina proizvoda na tržištu u prva tri energetska razreda, jer su uređaji postali sve energetski efikasniji. Stoga je najvažnija promena revidirani sistem ocenjivanja, koji će se kretati od „A“ do „G“. Više neće biti dodataka za plus (npr. A +++), što će oznaku učiniti jednostavnijom i lakšom za razumevanje –  objašnjavaju u Energetskom institutu Hrvoje Požar u Zagrebu.

Ostala važna poboljšanja uključuju: QR kod koji će dovesti do dodatnih i detaljnih informacija o proizvodu, dizajn cele nalepnice i izmenjeni, intuitivniji piktogrami.

Od uvođenja na tržište 1994. godine, energetska oznaka jedna je od najuspešnijih inicijativa Evropske unije za potrošače, pomažući im u biranju energetski efikasnih proizvoda, istovremeno dajući važan doprinos postizanju energetskih i klimatskih ciljeva EU. Tokom poslednjih 25 godina energetska oznaka EU postigla je velik uspeh u pomaganju potrošačima u upoređivanju i odabiru pravih proizvoda.

Za manje od dve nedelje frižideri, zamrzivači, mašine za pranje veša ili sudove, televizori…nosiće nalepnice s novom revidiranom lestvicom energetskih oznaka, a od 1. septembra 2021. i izvori svetlosti, odnosno lampe, sijalice i slično imaće takve nove oznake.

Sve ostale grupe proizvoda dobiće novu energetsku oznaku najkasnije do 2030. godine.

Izvor: 24sedam.rs

Neda Spasić

Najnovije od Neda Spasić