Odštampajte ovu stranicu

Građani Srbije u proseku štede 5.210 dinara mesečno

30. oktobar 2020. 14:59:54 Pročitano 213 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Građani Srbije u 2020. godini prosečno su štedeli 5.210 dinara mesečno, od toga 25 odsto građana štedi manje od 2.000 dinara, pokazalo je danas predstavljeno istraživanje Erste Grupe, koje je sprovela agencija IMAS International.

Istraživanje o štednji u Srbiji 2020. godine pokazalo je da 47 odsto građana smatra da je njihova finansijska situacija u poslednje dve do tri godine ostala nepromenjena, dok je 25 odsto navelo da se pogoršala.

Prema istraživanju, 36 odsto građana Srbije smatra da je štednja veoma važna, dok 15 odsto od ukupnog broja ispitanika koristi životno osiguranje, a njih 44 odsto ne štedi uopšte, prenosi Beta.

Rezultati istraživanja su pokazali da 35 odsto građana nije zadovoljno iznosom štednje, a 28 odsto je uštedelo ili investiralo za 28 odsto manje nego u prethodne dve ili tri godine.

Od onih koji su uštedeli manje, 35 odsto je kao razlog navelo to što trenutno imaju niži ukupni prohod domaćinstva i manje novca na raspolaganju, dok se kao drugi razlozi navode povećanje troškova života i posledice pandemije koronavirusa.

Finansijska rezerva za neplanirane troškove je motiv za štednju kod građana u 75 odsto slučajeva, dok je na drugom mestu penzija i nega u starosti sa 18 odsto, pokazalo je istraživanje Erste grupe o stavovima, ponašanju, motivima i strategiji ljudi u pogledu štednje i investiranja.

Prema podacima istraživanja, 26 odsto ispitanika smatra da nedovoljno poznaje finansijske teme i bankarske proizvode, a 55 odsto njih ima najviše poverenja u banke kada je reč o vođenju njihovih finasija.

Kada je reč o onlajn kupovini, veliki broj građana je već kupovalo na taj način, a najviše odeću, putovanja, knjige i elektronske proizvode.

Izvor: Politika.rs

CEPS

Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije, kao i želja da se kroz zaštitu prava potrošača od pasivnog konzumera stvori aktivni potrošač svestan svojih prava.

Adresa sajta www.ceps.rs

Najnovije od CEPS