Odštampajte ovu stranicu

Komisija pokrenula postupak protiv učesnika na tržištu potrošačke elektronike

04. septembar 2020. 09:50:17 Pročitano 1051 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Komisija za zaštitu konkurencije je pokrenula postupak ispitivanja povrede konkurencije po službenoj dužnosti i izvršila nenajavljene uviđaje u privrednim društvima Roaming Electronics d.o.o., Tehnomanija d.o.o. i Comtrade Distribution d.o.o., radi ispitivanja postojanja restriktivnih sporazuma iz člana 10. Zakona o zaštiti konkurencije, kojima se ograničava konkurencija na tržištima maloprodaje i veleprodaje potrošačke elektronike u Republici Srbiji.

Komisija je na osnovu podataka Eurostat za 2019. godinu, konstatovala da su cene potrošačke elektronike u Republici Srbiji bile za 13% više u odnosu na prosečne cene u EU. Tako su na primer, u Republici Srbiji cene za pojedine kategorije proizvoda, bile više za 33% – 39% u odnosu na cene u Mađarskoj, u kojoj je porez na dodatnu vrednost 27%, dok je u republici Srbiji 20%. Pri tome su cene potrošačke elektronike u Mađarskoj bile za 2,5% niže u odnosu na prosek EU.

Zbog navedenog, kao i značaja ovog tržišta za potrošače, Komisija je analizirala uslove konkurencije na tržištu trgovine na veliko i malo potrošačkom elektronikom u Republici Srbiji. Tom prilikom je, uvidom u javne podatke o cenama, utvrđeno da se u maloprodajnim objektima, kao i na internet stranama maloprodavaca nudi potrošačka elektronika pod identičnim, ili gotovo identičnim cenama.

Komisija osnovano pretpostavlja da postoje usaglašene obaveze (dogovor) kojima se određuju cene i uslovi trgovine u daljoj prodaji, što je restriktivni sporazum koji predstavlja povredu konkurencije iz člana 10. Zakona.

Pozivaju se sva lica koja raspolažu podacima, ispravama ili drugim relevantnim informacijama koje mogu doprineti utvrđivanju činjeničkog stanja u ovom postupku da iste dostave na adresu Komisije za zaštitu konkurencije, Savska 25/IV, Beograd.

Zaključak o pokretanju postupka - Comtrade Distribution d.o.o.

Zaključak o pokretanju postupka - Roaming i Tehnomanija

CEPS

Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije, kao i želja da se kroz zaštitu prava potrošača od pasivnog konzumera stvori aktivni potrošač svestan svojih prava.

Adresa sajta www.ceps.rs

Najnovije od CEPS