Odštampajte ovu stranicu

Korona ubrzala promene u mesnoj industriji

26. maj 2020. 09:49:44 Pročitano 582 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Nemačka uvodi nova pravila u proizvodnji i preradi mesa zbog zaražavanja na stotine radnika iz istočne Evrope.

Nemačka pokrajina Donja Saksonija najavila je da će na kovid 19 testirati svih 23.700 zaposlenih u 183 preduzeća koja se bave preradom mesa, nakon što je u više fabrika u toj zemlji otkrivena zaraza među radnicima.  U Nemačkoj mesnoj industriji zaposlen je veliki broj radnika iz istočne Evrope, a političari, sindikati i crkva proteklih godina često su ih kritikovali zbog loših uslova rada i stanovanja, prenosi Tanjug. U jednoj od tih fabrika proizdodnja je obustavljena na dve nedelje.

Posle svih ovih dešavanja, nemačka vlada je izašla sa paketom novih mera koje će promeniti pravila u mesnoj industriji. Cilj je da se poboljšaju uslovi rada u ovom moćnom sektoru. Međutim, nije samo bezbednost zaposlenih u pitanju nego i buduće poslovanje. „Dojče vele” prenosi da će nova pravila biti predložena izmenama zakona i da će uneti više bezbednosti u taj sektor. Od 2021. godine, klanje životinja i prerada mesa neće moći da budu u rukama kooperanata kao do sada već će biti dozvoljeno da se ti poslovi obavljaju samo u pogonima fabrika. Prema nacrtu ovog sporazuma, angažovanje kooperantskih firmi biće zabranjeno u ovom sektoru. Ali ta mera neće pogoditi male mesare već isključivo industriju. Povećavaju se, i to dvostruko, kazne za kršenje propisa o radnom vremenu, pa će sada iznositi maksimalnih 30.000 evra ukoliko poslodavac ne ispoštuje propis da radnik, privremeno angažovan u pogonu, ne može biti u smeni duže od 10 sati.

Vlada očigledno hoće da nametne veću odgovornost kompanijama, ali i svede rizike na najmanju moguću meru. Čak i ako budu angažovali nekoga sa strane, industrija bi morala precizno da definiše do tančina o kojim poslovima je reč, kao i precizno radno vreme. Biće uspostavljen digitalni sistem koji će pratiti koliko radnici provode vremena na poslu.

Ističe se da su virus korona i na stotine zaraženih radnika iz drugih zemalja pokazali sve slabosti ovog dosadašnjeg sistema u industriji mesa u Namačkoj. „Dojče vele” navodi da su zaraženi radnici iz Rumunije, Poljske, Bugarske i drugih zemalja istočne Evrope živeli u kolektivnom smeštaju i da bi u budućnosti bilo nemoguće obezbediti bezbedne uslove za stanovanje i rad. Kritičari takođe tvrde da se radnicima koje angažuju iz drugih zemalja često smanjuju plate i da se dodatni sati ne plaćaju.

Promene će možda doneti boljitak za radnike, ali mesnoj industriji se baš i ne dopadaju. Predstavnici ovog sektora smatraju da novi propisi mogu da donesu ozbiljne ekonomske posledice za kompanije, pa će i mnogi radnici morati da napuste Nemačku. U svakom slučaju, više zainteresovanih strana trenutno pokušava da maksimalno iskoristi ovu situaciju. Uključili su se i sindikati, radnici očekuju bolje uslove, ali i strahuju da će im biti smanjene zarade, dok vlada pokušava da prvenstveno zaštiti javno zdravlje i očuva ovaj važan sektor za Nemačku.

Izvor: politika.rs

Neda Spasić

Najnovije od Neda Spasić