Odštampajte ovu stranicu

Otkazivanje putovanja bez plaćanja penala

02. mart 2020. 11:07:08 Pročitano 1208 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Osiguravajuće kuće u Srbiji za sumu u iznosu od jedan do tri odsto cene aranžmana nude polise koje putnicima omogućavaju da odustanu od polaska, a da im se uplaćeni novac vrati.

Turističke agencije u Srbiji uglavnom otkazuju putovanja za Italiju, područja koja su ugrožena zbog virusa korona, a reč je o aranžmanima koji je trebalo da se realizuju u naredne tri nedelje. Drugih najava za sada nema, a u domaćim agencijama kažu da se sa putnicima uglavnom dogovaraju oko detalja, bilo da je reč o vraćanju novca, promeni destinacije ili datuma putovanja.

Zabrinutost putnika, koja je očekivana, ipak ne može biti razlog da agencija vraća novac za putovanja koja su planirana za druge zemlje, bez objektivnog razloga za to. Tako je, recimo, ovih dana bilo slučajeva da putnici otkazuju putovanja ka Francuskoj, jer ne žele da prolaze kroz Italiju.

– Agencija ne može da snosi troškove, budući da partner iz inostranstva nema osnova da ne realizuje putovanje u Francuskoj, koja trenutno nije ugrožena. Isti je slučaj i sa letovanjima koja su već uplaćena. Putnici mogu da otkažu putovanje, jer je na vreme. Međutim, oni koji su platili neke „first minit” pakete ne mogu da računaju na to, jer su posebne uslove dobili upravo zato što su uplatili ranije. Savetujemo putnicima da se o svemu dogovaraju sa agencijama, a ja verujem da će svaka odluka biti doneta u njihovom interesu – kaže Aleksandar Seničić, direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Juta.

Svaki put kada se dogode neke vanredne okolnosti postavlja se pitanje da li smo dovoljno edukovani o svojim pravima i da li znamo na koje sve načine možemo da se osiguramo pre polaska na put. U razvijenim zemljama putnici pre bilo kakve uplate aranžmana najpre pitaju kakav paket osiguranja mogu da očekuju, dok kod nas to nije slučaj.

Većina se zadovolji putnim zdravstvenim osiguranjem, a tek ako se nađe u nepredviđenoj situaciji pita kako može da ostvari svoja prava.

– Svaki putnik koji aranžman uplaćuje preko turističke agencije zaštićen je opštim uslovima putovanja, u kojima je tačno navedeno koja prava ima, a agencije koje su članice Jute imaju i osiguranje, koje im pruža dodatnu sigurnost i neophodnu asistenciju. Osim toga, postoje i razne vrste dodatnih usluga, kao što je osiguranje od otkazivanja putovanja, koje nude osiguravajuće kuće – kaže naš sagovornik.

Dodaje da je važno da se građani pre uplaćivanja ove vrste osiguranja raspitaju o tome šta im ono konkretno pruža. Reč je o polisama koje koštaju od jedan do tri odsto iznosa cene aranžmana. Uplaćuju se najmanje 15 do 20 dana pred put i važe do momenta polaska na putovanje. Ove vrste osiguranja nude domaće kompanije, ali i neki strani osiguravači.

– Te usluge su čak i primamljivije za putnike, jer strani osiguravači nude i posebne uslove za svakog putnika (prilagođeni prema pojedinačnim potrebama), ali bi trebalo biti oprezan s tim, jer kompanije nisu licencirane u Srbiji, pa bi procedure bile komplikovanije – kaže direktor Jute.

Seničić smatra da bi bilo idealno da se ove vrste osiguranja uključuju u cene aranžmana i da to bude obaveza svih agencija, ali bi to zasigurno poskupelo aranžmane, što je problem. Kaže da njihova asocijacija planira da ponudi proizvod koji bi podrazumevao i osiguranje od otkazivanja i od prekida putovanja, što se često dešava. Na primer, da se putovanje prekine zbog povrede, virusa... U tom slučaju ova vrsta polise mogla bi da pokrije troškove u svim nepredviđenim situacijama.

– Za jednu ozbiljnu vrstu osiguranja treba dosta vremena i priprema. Inače, nedostaju proizvodi koji bi obuhvatali sve, uključujući i štetu nastalu gubitkom prtljaga, osiguranje stana u vreme kad je putnik odsutan... Sve to omogućava putnicima sigurnost i kvalitetniji odmor. Juta nema ovakav proizvod, a on bi bio isplativ jedino ako bi ga prihvatilo svih 250 agencija – kaže naš sagovornik.

U turističkim agencijama savetuju putnicima da prilikom kupovine aranžmana obavezno pročitaju opšte uslove putovanja i na vreme se informišu o svim uslovima koji su ponuđeni, kao i da provere koliko dana unapred mogu da otkažu svoje putovanje bez penala, odnosno koliko moraju da plate u slučaju da je do polaska na put ostalo malo vremena. U slučaju vanrednih situacija, poput ove sa virusom korona, kada agencije same otkazuju putovanja, putnici mogu da računaju na nadoknadu punog iznosa cene aranžmana.

Izvor: politika.rs

Neda Dimitrijević

Najnovije od Neda Dimitrijević