Odštampajte ovu stranicu

Da li se očekuje poskupljenje goriva u Srbiji?

18. septembar 2019. 12:58:24 Pročitano 1610 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Iako je i domaće tržište osetljivo na globalna kretanja, stručnjaci i nadležni ne očekuju veće probleme niti poskupljenje goriva u Srbiji posle turbulencija na tržištima zbog napada na postrojenja u Saudijskoj Arabiji.

Posle napada na naftna postrojenja u Saudijskoj Arabiji, najvećem svetskom izvozniku nafte, što je izazvalo turbulencije na globalnom tržištu, ne treba očekivati veće probleme niti poskupljenje goriva u Srbiji, kažu za Tanjug stručnjaci i nadležni.

On je za Tanjug kazao da trenutno nisu veliki globalni poremećaji i da se oni ne mogu odraziti tako brzo na domaće tržište.

Podseća da je u aprilu i maju cena barela išla i preko 70 dolara te da se ne može reći da je situacija zabrinjavajuća ako je cena barela sa 60 dolara skocila na 68.

Iako je skok veliki, situacija još uvek nije zabrinjavajuća, samo je pitanje da li će se takav trend nastaviti, ističe.

Mićović kaže da je cena goriva u Srbiji u tom periodu bila skuplja u odnosu na danas za pet dinara te da se ni skorije, ni dramatično poskupljenje ne moze očekivati.

Dnevno, objašnjava, nedostaje 5,7 miliona barela sirove nafte, što je ujedno 5,7 odsto ukupne svetske potrošnje i predstavlja ozbiljan nedostatak.

Kod ovakvih poremaćenja nema bolje odbrane od obezbeđivanja zaliha, ističe sagovornik Tanjuga.

On navodi da 83 odsto goriva u Srbiji potiče od sirove nafte koja je uvezena ili od uvezenih derivata.

Jelica Putniković, urednica Balkan magazina, ističe da gorivo u Srbiji neće poskupeti zbog ovakve situacije na globalnom planu.

Kako kaže, to što je juče ujutru skočila cena nafte za oko 20 odsto i potom i pala predstavlja više jedan "psihološki bum".

"To je jedan psihološki bum sa cenama sirove nafte, jer se napad na saudijska postrojenja desio preko vikenda i berze su odreagovale tako kako jesu, a veliki udeo ima i pokušaj onih koji spekulišu sa prodajom i kupovinom nafte da što više zarade", rekla je Putnikovć za Tanjug.

Kako kaže, da bi se to odrazilo na cene derivata na pumpama Srbije trebalo bi da protekne neko veme.

Nafta se ne kupuje danas za sutra i naftne kompanije imaju svoja nalažista i rezerve i neće brzopleto dizati cene, ističe.

"Kako će se prodavati u narednom periodu zavisi kako će se razvijati situacija i ako ne bude novih napada na saudijska postrojenja mislim da ne bi trebalo da bude ni nekih većih problema sa poskupljenjem, kaže Putniković.

I ministar energetike Aleksandar Antić uveren je da cena derivata na benzinskim stanicama u Srbiji neće poskupeti u prvim danima nakon terorističkih napada u Saudijskoj Arabiji.

On je ranije danas rekao da su poslednji događaji u Saudijskoj Arabiji svakako u prvi mah izazvali „značajan rast cena sirove nafte na svetskom tržištu", te da će se tek videti kako će se dalje odraziti na cenu i snabdevanje.

"Videli ste da je cena sirove nafte porasla za dvadesetak procenata, ali je posle došlo do laganog pada cene. Tako da je danas cena sirove nafte nekih desetak odsto veća nego pre ovog terorističkog napada", rekao je Antić. On je naglasio da očekuje od proizvođača, trgovaca, uvoznika da apsolutno profesionalno prilaze ovoj situaciji i „da ovaj pik tretiraju kao bilo koji drugi pik i da sa te strane nemamo neku dodatnu nervozu koja bi kreirala rast cena derivata".

Cene nafte su danas pale iako je tržište i dalje zabrinuto zbog pretnje vojnim odgovorom na napade izvedene na naftne objekte u Saudijskoj Arabiji.

Ti napadi su prepolovili naftne proizvodne kapacitete tog kraljevstva i podstakli skok cena "crnog zlata" koji nije zabeležen decenijama, podseća agencija Rojters.

Cena severnomorske nafte "brent" pala je jutros za 15 centi ili 0,2 odsto na 68,87 dolara za barel, dok je američka "laka" nafta pojeftinila za 54 centa ili 0,9 odsto na 62,36 dolara za barel.

Nešto ranije, cene obe vrste nafte pale su za oko 2,0 odsto.

Cene nafte skočile su juče za gotovo 20 odsto kao odgovor na napade u Saudijskoj Arabiji, što je bio najveći skok u skoro 30 godina.

Izvor: novosti.rs

Neda Dimitrijević

Najnovije od Neda Dimitrijević