Odštampajte ovu stranicu

Meso neće poskupeti do kraja godine

12. septembar 2019. 09:48:21 Pročitano 1389 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Da li se sprema novi cenovnik za svinjetinu, junetinu i piletinu. Potrošnja ovih namirnica, uprkos nedavnoj korekciji cena, ostala je na istom nivou.

POSKUPLjENjE mesa poslednjih meseci predstavljalo je udar na kućni budžet, ali građani sada mogu da odahnu jer je cena za nijansu oslabila i više neće biti dramatičnih skokova do kraja godine, već blagih oscilicija u zavisnosti od ponude i potražnje, nezvanično saznaju "Novosti" od poznavalaca tržišta. Bez obzira na sve, potrošnja ove namirnice nije značajno umanjena, a prodaja je očekivano niža zbog letnjeg perioda, ističu naši sagovornici u malim mesarama i velikim trgovinskim lancima.

Trenutno se najviše prodaju svinjetina, junetina i piletina. U megamarketima promet je dobar, a i mnogi prodavci koji rade u okolini prestoničkih pijaca veoma su zadovoljni. Međutim, građani sa kojima smo razgovarali u Beogradu žale se i naglašavaju da je cena koju moraju da izdvoje za meso izuzetno visok. Uglavnom se snabdevaju u velikim trgovinskim lancima jer je jeftinije, iako je tamo, kako kažu, ova namirnica nešto lošijeg kvaliteta, ali nekima odgovara i kada je pred istekom roka zbog niže cene.

- Mislim da je meso skupo, ali kvalitetom sam zadovoljna - kaže penzionerka Milena B. sa Banovog brda. - U manjim mesarama je kvalitet možda i bolji, ali u velikim marketima je povoljnije, tu mogu da se nađu i pakovanja koja su pred istekom roka i 30 odsto su jeftinija.

Jasna, koja radi kao sekretarica, kaže da njena porodica može redovno da kupuje meso zato što joj suprug ima dobru platu i ističe da ona sa svojom ne bi "mogla ni da ga vidi".

Penzioner Jovan kaže da je za njega sve "papreno":

- Ja sam šest godina penzioner, a supruga radi, ali teško je, jedva krpimo kraj s krajem.

S druge strane, prodavci u malim privatnim mesarama su zadovoljni prodajom koja, kako ističu, ima svoje očekivane oscilacije.

- Bitan je dobar kvalitet i dobra usluga. Vikendom napunim vitrinu i to se sve isprazni.

Mesara na Ceraku najviše prodaje juneći i svinjski but. Prodavci nam objašnjavaju da imaju uslužno pečenje roštilja i da na tome izvlače promet 50 do 60 odsto. Smatraju da nikada nema nestašica, već se to koristi da se cene podignu i onda ima svega.

U "UnivereksportU" građani pazare pretežno svinjetinu.

- To meso je sa naše farme i ono se nikada ne uvozi i ne zamrzava, a kao sveže do naših radnji stiže u roku od 48 sati - objašnjava Milica Ivanković iz ove kompanije.

Na pitanje da li je poslednjih meseci opala prodaja zbog skoka cena, Milica kaže da postoje skokovi i padovi određenih kategorija mesa zbog sezone.

Ova kompanija kao i ostali megamarketi ima redovne i tematske akcije kada spušta cene najprodavanijih proizvoda.

Izvor: novosti.rs

Neda Spasić

Najnovije od Neda Spasić