Odštampajte ovu stranicu

Kupila sam jabuke u beogradskoj radnji a onda napravila MALI EKSPERIMENT: Kad vidite kako izgledaju POSLE NJEGA, izgubićete apetit

28. maj 2019. 15:36:54 Pročitano 2059 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Kupila sam jabuke u jednom beogradskom marketu i rešila da proverim šta će im se desiti ako ih spustim u toplu vodu. Rezultat je takav da su jabuke ostale nepojedene.

 

Sigurno su i do vas došle priče o voskiranju jabuka, baš kao i do mene. O tome slušam dugo, ali me je oduvek mrzelo da proverim o čemu se tu zaista radi. Međutim, konačno sam bila dovoljno dokona i radoznala da proverim te priče. Vratila sam se iz radnje sa punom kesom voća, pri čemu su jabuke dominirale po pitanju brojnosti.

Napunila sam činije vrelom vodom i krenula da spuštam jabuke, s planom da ih ostavim par minuta. Ne znam šta sam očekivala, ali u svakom slučaju su rezultati nadmašili sva moja očekivanja.

Namerno sam ostavila delove jabuka da vide izvan vode kako bih mogla da vidim eventualne razlike, ali rezultati su me ostavili bez teksta.

Čak i kada sam ih povadila iz vode, razlika je vremenom postajala sve uočljivija.

Iznenađena tim rezultatima, rešila sam da isto uradim i sa limunom i pomorandžama. Na pomorandžama je razlika vidljiva, nažalost ne i kamerom već samo telefonom, dok je limun ostao mrtav hladan na moj eksperiment.

Da li je u pitanju samo vosak, pitala sam Miroslava Otaševića, inženjera prehrambene tehnologije sa sajta "Šta jedem?".

- U pitanju je prehrambeni vosak koji se, pored na voće, stavlja i u karamele, bombone i još neke prehrambene proizvode. Problem je u tome što neki proizvođači stavljaju prirodni, pčelinji vosak a drugi "pčelinji" vosak koji je zapravo hemija - kaže mi Miroslav Otašević.

- Parafin, cerezan, loj i tome slično su falsifikati pčelinjeg voska. U kućnim uslovima, naravno, nemoguće je utvrditi razliku. Ono što je najveći problem, čak i ukoliko je vosak prirodan, je činjenica da se jabuka "guši" ispod voska i gubi na svojim zdravim svojstvima. Jabuka mora da diše, a vosak joj to, kao spoljni konzervans, ne dozvoljava - kaže Miroslav.

Vosak se uglavnom, kaže mi, skida toplom vodom, makar najveći deo voska, a uvek možete da dodate i sodu bikarbonu kako biste bili mirniji. Međutim, šta onda imate od ugušene jabuke? I postoji li rešenje za to? Kako on kaže, jedino rešenje je kupovati provereno domaće, neprskano. U suprotnom, osuđeni smo na "ugušene" jabuke, gde god ih nabavljali i kako god ih prali.

Izvor: zena.blic.rs

CEPS

Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije, kao i želja da se kroz zaštitu prava potrošača od pasivnog konzumera stvori aktivni potrošač svestan svojih prava.

Adresa sajta www.ceps.rs

Najnovije od CEPS