Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije
noncommercial


Kontrola prodaje preko interneta od strane Tržišne inspekcije

24. januar 2019. 10:26:16 Pročitano 7582 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Jedan pogled na Fejsbuk ili Instagram otkriće nam nebrojeno mnogo ljudi koji na ovaj način nude svoje proizvode, mahom potpuno nelegalno. Lekovi, posteljina, odeća, obuća, igračke i hrana samo su neke stvari koje možemo da naručimo preko društvenih mreža od prodavaca od kojih nećemo dobiti ni mogućnost reklamacije, ni povraćaja novca u slučaju da dobijeni proizvod ne odgovara onom sa slike.

Kontrola prodaje preko interneta posao je Ministarstva trgovine koje je tokom prošle godine obavilo na desetine inspekcija.

- Pronalaženje neregistrovanih subjekata koji prodaju putem Facebooka i Instagrama i uopšte putem interneta spada u red najsloženijih poslova u borbi sa sivom ekonomijom koji zahtevaju obučenost inspektora, tehničku podršku i koordinisani rad sa drugim inspekcijama i organima gonjenja - kažu u Ministarstvu trgovine.

Za tržišnu inspekciju u ovoj oblasti je ključna saradnja sa Odsekom za visokotehnološki kriminal.

- Nakon otkrivanja identiteta i sedišta prodavca, sledi otkrivanje kanala dostave robe preko kurirskog servisa brze pošte - kažu za Telegraf u Tržišnoj inspekciji i dodaju da se, nakon što se dobiju ovi podaci, vrši uviđaj u kuću ili stan prodavca.

Tržišna inspekcija tada izriče zabranu obavljanja delatnosti, zabranjuje oglašavanje prodaje preko stranica Fejsbuka i Instagrama i privremeno oduzima zatečenu robu. Nakon toga sledi podnošenje prekršajne prijave.

- Na taj način je u 2018. godini sproveden inspekcijski nadžor kod više desetina kontrolisanih subjekata, a određeni broj je još u postupku pred sudom. Tokom 2018. godine suzbijali smo aktivnost neregistrovane prodaje i prodaje krivotvorenih proizvoda kao što su dijetetski suplementi, parfemi, magnetni dušeci, obuća, sportska oprema, igračke, kao i usluga održavanja klime - kažu u Tržišnoj inspekciji.

Inspektori objašnjavaju da poseban izazov za tržišnu inspekciju nastaje u slučaju kada se Njeb hosting, usluga smeštaja Njeb stranice, izvrši na neki od internet severa širom sveta, a vlasnik te usluge je stranac i nije dostupan.

Poseban problem za potrošače je to što nelegalni internet prodavci ne poštuju ni zakone koji nas štite, pa se često dešava da na robu kupljenu na ovaj način nemamo pravo reklamacije, a trgovci često i napominju da ne vraćaju novac nezadovoljnim kupcima, što se kosi sa pravima koje imamo.

- Trgovac preko interneta je dužan da u trenutku zaključenja ugovora, a najkasnije prilikom isporuke robe, preda potrošaču u pisanoj formi: obrazac za odustanak od ugovora, uputstvo za odustanak od ugovora, kao i primerak potpisanog ugovora o prodaji robe na daljinu. Potrošač ima 14 dana da odustane od kupovine - kažu u Tržišnoj inspekciji.

Legalni trgovci na Fejsbuku i Instagramu moraju da ostave poslovne podatke, odnosno podatke o svojoj delatnosti, poslovno ime, adresu, telefon, PIB, propisane formulare.

- Kada se ti podaci ne nalaze na Fejsbuk ili Instagram stranici, već se pojavljuje samo mogućnost da se roba naruči preko telefona, potrošač treba da posumnja da se radi o neregistrovanom trgovcu - upozorava inspekcija.

Izvor: Telegraf.rs

Registracija

E - Mail vesti

Prava potrošača

1. PRAVO NA ZADOVOLJENJE OSNOVNIH POTREBA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

2. PRAVO NA SIGURNOST
Pravo na sigurnost podrazumeva zaštitu od proizvoda, proizvodnih procesa i usluga štetnih po život i zdravlje.

3. PRAVO NA INFORMISANOST
Pravo na informisanost podrazumeva raspolaganje činjenicama od značaja za pravilan izbor i zaštitu od nepoštene reklame, ili od oznaka na proizvodima koji mogu da dovedu u zabludu.

4. PRAVO NA IZBOR
Pravo na izbor podrazumeva mogućnost izbora između više proizvoda i usluga, po pristupačnim cenama i uz garantovano dobar kvalitet.

5. PRAVO DA SE ČUJE GLAS POTROŠAČA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

6. PRAVO NA OBEŠTEĆENJE
Pravo na obeštećenje podrazumeva dobijanje pravedne naknade za lažno prikazivanje svojstava proizvoda i usluga, nekvalitetnu robu ili nezadovoljavajue usluge.

7. PRAVO NA OBRAZOVANJE
Pravo na obrazovanje podrazumeva sticanje znanja i sposobnosti potrebnih za pravilan i pouzdan izbor proizvoda i usluga, uz svest o odgovornostima i osnovnim pravima potrošača i načinima kako se ista mogu ostvarivati.

8. PRAVO NA ZDRAVU ŽIVOTNU SREDINU Pravo na zdravu životnu sredinu podrazumeva život i rad u okruženju koje ne predstavlja pretnju zdravlju sadašnjih i budućih pokolenja.

HomeVestiKinezi nezaustavljivo proizvode lažne Lego kocke Na vrh strane