Odštampajte ovu stranicu

Šest proizvođača 'bijele tehnike dogovarali cijene u Francuskoj - kazna 189 milijuna eur

10. decembar 2018. 11:15:16 Pročitano 1244 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Francuska državna Agencija za tržišno natjecanje kaznila je s 189 milijuna eura šest velikih proizvođača 'bijele tehnike' zbog dogovaranja cijena hladnjaka i perilica za rublje na tamošnjem tržištu. Riječ je o Whirlpoolu, Candyju, Electroluxu, Indesitu, Eberhardt Freresu i grupaciji BSH u čijoj su 'gami', među ostalim, brandovi Bosch i Siemens.

 - Šest proizvođača imalo je međusobna savjetovanja na tajnim sastancima između siječnja 2007. i svibnja 2008. o preporučenim maloprodajnim cijenama – navodi se u rješenju Agencije za tržišno natjecanje, sažimajući prekršaj proizvođača kao nedopušteni horizontalni sporazum. Dodaje se i kako su penalizirane kompanije prekršile pravila usklađujući uvjete kuhinjskih instalacija za izložbene modele.

Kažnjeni proizvođači drže oko 70 posto francuskog tržišta hladnjaka i perilica za kućanstva. Agencija otkriva kako su rečene kompanije surađivale u istrazi ne poričući postojanje dogovora o cijenama i tako, navodi se u pripadajućem priopćenju, smanjile moguće kazne.

- Iako su moć pregovaranja distributera ili porast azijskih konkurenata (Samsung, LG) mogli olakšati učinke kartela, ostaje činjenica da je takva praksa mogla ograničiti sveukupni trend smanjenja prevladavajućih cijena u tom sektoru – zaključuje Agencija za tržišno natjecanja Francuske.

Najviše će prema rješenju francuskih regulatora platiti američki Whirlpool, 56 milijuna eura, švedski Electrolux (48 milijuna eura), Indesit, francuska kompanija koja je tijekom istrage prešla u pretežito vlasništvo Whirlpoola, a odrezano joj je 46 milijuna eura kazne, te  BSH, 23 milijuna eura.

Postupak protiv šest proizvođača bijele tehnike pokrenut je po prijavi Uprave za zaštitu tržišnog natjecanja, pitanja potrošača i kontrole prijevare u sastavu Ministarstva gospodarstva Francuske tijekom 2012.. Za potrebe istrage, navodi se u spomenutome rješenju francuskog regulatora, u predstavništva tvrtki pod istragom inspektori su upadali u zoru izuzimajući i plijeneći dokumentaciju.

Izvor: Novac.jutarnji.hr

Neda Spasić

Najnovije od Neda Spasić