Odštampajte ovu stranicu

Onlajn prevaranti vrebaju sa Fejsbuk i Instagram profila koje vode lažne sredovečne žene: Mame lakoverne kupce niskim cenama

09. novembar 2018. 12:16:31 Pročitano 1829 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

koliko iza stranice i proizvoda stoji neka firma, pokušajte da ih pronađete da sajtu APR-a, da vidite da li su registrovani. Ni prevaranti nisu što su nekad bili. Nekada su trgovci prevaranti davali oglase na internetu, pa umesto laptopova kupcima slali cigle i kamenje, a danas imaju ozbiljnu i razvijenu mrežu, sa sajtovima i Fejsbuk stranicama na koje nikad ne bismo posumnjali.  

Na ovaj problem pažnju je skrenuo i Centar za bezbednost, istrage i odbranu DBA koji ukazuje na pojavu sve većeg broja Instagram ili Fejsbuk stranica na kojima može da se pronađe ponuda odličnih proizvoda po veoma povoljnim cenama iza kojih se najčešće kriju prevare. 

Kako radi ova vrsta prevaranata?

- Najčešće kupe Fejsbuk ili Instagram stranicu sa mnogo pratilaca i lajkova. Ponuda proizvoda im je vrlo dobra, a proizvodi koštaju maksimalno 5.000 dinara. Profil koji vodi stranicu je uvek lažan i uglavnom ga vode žene srednjih godina koje na profilu imaju fotografije i sa porodicom, ali su fotografije u 100 odsto slučajeva ukradene sa nekog stranog profila - objašnjavaju oni.

U ovom centru ističu da je broj telefona po pravilu uvek prepaid kupljen negde na trafici.

- Pojedini prevaranti su toliko razradili ovaj vid prevare da robu retko kada šalju sa iste adrese, to je lako jer pozivanjem kurirske službe može da se da bilo koja adresa, to može da bude neka zgrada sa puno stanova, pa se kurir sačeka ispred zgrade i preda mu se paket. Naglasi se da novac od paketa bude uplaćen postnet-om i onda se u bilo kojoj pošti može novac preuzeti - napominju oni.

Prevaranti znaju da ne podležu krivičnom gonjenju ukoliko cifra ne prelazi 5.000 dinara, već gonjenje ide po privatnoj tužbi. Prevaranti oštećenom uglavnom pošalju nešto što nije naručeno, odnosno nešto što je veoma male vrednosti.

Šta je potrebno uraditi da bi se zaštitili od ovakvih prevaranata?

- Prvo bi trebalo izguglati proizvod koji ste pronašli, a zatim da izguglate firmu koja ga prodaje, odnosno naloge na društvenim mrežama. Uglavnom ćete naići na komentare ili postove koji su napisani na nekim forumima. Tako možete saznati da li se radi o prevari. Međutim, u poslednje vreme, i pojedini prevaranti su evoluirali te često imaju svoje bot profile koji daju odlične ocene i komentare te na taj način obmanjuju ljude. Dobro pročitajte komentare, pitajte neke ljude na forumu, informišitie se - kažu u Centru za bezbednost, istrage i odbranu.

Ukoliko iza stranice i proizvoda stoji neka firma, pokušajte da ih pronađete da sajtu APR-a, da vidite da li su registrovani.

- Obavezno proverite koliko dugo je aktivna stranica i čitajte postove i komentare. Ukoliko je stranica nova, nema puno postova, a ima puno lajkova, znajte da je vlasnik kupio stranicu sa lajkovima. Ukoliko imate neku prepisku sa stranicom ili profilom koji vodi stranicu, obavezno napravite Print Screen svih poruka i insistirajte da proizvod opišu što bolje i preciznije. Ukoliko ste naručili proizvod, a dobili nešto sasvim drugo, pokušajte da na normalan način ugovorite povraćaj novca. Ukoliko se to ne desi, obavezno slučaj prijavite policiji i to odeljenju za visokotehnološki kriminal, ili tužilaštvu za visokotehnološki kriminal na mejl Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. - kažu iz DBA.

Izvor: Telegraf.rs

Neda Spasić

Najnovije od Neda Spasić