Odštampajte ovu stranicu

Poljski čips pržen na palminom ulju, a njemački u suncokretovom, te vrećica sadrži 25g manje sadržaja

23. oktobar 2018. 09:27:39 Pročitano 2147 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Poljski čips je primjerice pržen na palminom ulju, a njemački u suncokretovom, te vrećica sadrži 25g manje sadržaja. Poljski prirodni sir sadrži umjetne sastojke, a njemački je potpuno prirodan. Milka čokolada s kikirikijem ima manje kikirikija u Poljskoj, Na Odboru za unutrašnje tržište i zaštitu potrošača Europskog parlamenta hrvatska zastupnica Biljana Borzan prezentirala je rezultate poljske studije o različitoj kvaliteti proizvoda na istoku i zapadu Europske unije.

„Za sve one koje tvrde da trebamo istražiti, prije nego zakonom zabranimo prodaju proizvoda lošije kvalitete, želim prezentirati rezultate poljske studije. Rezultati su pokazali da su proizvodi koji su na poljskom tržištu manje kvalitetni nego oni na njemačkom, u smislu da koriste umjetne sastojke, palmino ulje, manje osnovnog sastojka, ali i manje količine, u nekim proizvodima bilo je po 30 grama manje sadržaja, zamislite koliko je to uštede za proizvođača ako pogledate veličinu poljskog tržišta“, kazala je Borzan.

Poljski čips je primjerice pržen na palminom ulju, a njemački u suncokretovom, te vrećica sadrži 25g manje sadržaja. Poljski prirodni sir sadrži umjetne sastojke, a njemački je potpuno prirodan. Milka čokolada s kikirikijem ima manje kikirikija u Poljskoj,

Objasnila je da zato treba izmijeniti Direktivu o nepoštenoj poslovnoj praksi, kao što je izglasano u njenom izvješću u rujnu.

„Potrebno je na najefikasniji mogući način riješiti ovo pitanje, a to je izričita zabrana plasmana proizvoda dvostruke kvalitete na listi nepoštenih poslovnih praksi. Na taj način bi poručili da Europa nema podijele na istočne i zapadne, već da smo svi jednaki i spremni odgovoriti i na ovaj izazov u cilju zaštite naših građana“, kazala je Borzan.

Izvor: Agrobiz.hr

Neda Dimitrijević

Najnovije od Neda Dimitrijević