Odštampajte ovu stranicu

Imate li 90.000 dinara "u šteku"? Tek je prošlo letovanje i spremanje dece za školu, a stiže veliki jesenji udar na džep

19. septembar 2018. 10:51:06 Pročitano 2042 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

S prosečnim primanjima u Srbiji, preživeti jesen, a naročito septembar, prava je umetnost. Spremanje zimnice, poskupljenje komunalija, kupovina ogreva, priprema dece za školu opeterećuju ionako istanjene novčanike nakon letovanja. Zbog tradicionalnog cenovnog udara na jesen, mnogi građani je dočekuju sa posebnom zebnjom.

Da biste za zimu spremili 10 metara drva i napunili špajz sa 15 kilograma ajvara, 20 litara kuvanog paradajza, pet kilograma mešane salate, 10 kilograma kiselih krastavčića, 50 kiselog kupusa i 15 kilograma džema od šljiva, biće vam potrebno bar 70.000 dinara, a tu troškovima nije kraj.

Zimnica

Zimnica napravljena kod kuće daleko je isplativija, i oko 50 odsto jeftinija od one kupljene na pijaci ili u prodavnici. Ipak, za pravljenje zimnice potrebno je izdvojiti od 15.000 do 20.000 dinara. Domaćice se naravno uvek slažu da vredi potrošiti svaki dinar za domaći kuvani paradajz, slatko, sokove i džemove. Pripreme za ajvar i pinđur tek će početi kad pojeftini paprika, što je dodatni trošak.

Komunalije

Čim krene nešto hladnije vreme, skoče i cene komunalija. Grejanje u stanovima počinje već u oktobru, kada počnu da padaju kiše ali i temperature. Tada nam računi budu minimum 2.000 dinara skuplji.

Priprema dece za školu

Iako je priprema za školu tek završena, roditelji su potrošili ogroman novac na sveske, olovke, knjige, sveske... U proseku oni moraju da izdvoje od 12.000 do 15.000 dinara kako bi dete spremili za školu, što je svakako ogromna cifra za prosečnu porodicu u Srbiji. Osim toga svakom školarcu mora se kupiti i nova jesenja garderoba, što je takođe veliki trošak. Na redu su ekskurzije, rekreativne nastave... a to tek treba da dođe na naplatu.

Ogrev

Dodatne troškove imaju i domaćinstva koja se greju na drva ili ugalj. Prosečna porodica za nabavku drva potroši desetak metara ovog sredstva za ogrev, moraće da pripremi minimum 40.000 dinara, dok je onima koji se greju na ugalj potrebno nešto više novca - od 50.000 do 60.000 dinara. Domaći ugalj je svake godine sve skuplji, bar za 10 odsto, za razliku od stranog kojem se cena ne menja. Veliki broj domaćinstava već je u junu obezbedio ugalj jer je od marta do juna on najjeftiniji i najkvalitetniji. Jeftin je zato što nema potražnje za njim, a kvalitetan je zato što je tada sunčano i toplo vreme, pa je ugalj najsuvlji. Isti slučaj je i sa drvima.

Slava

Proslavljanje porodičnih slava okuplja prijatelje i rodbinu, ali i izvlači novac iz džepova. Da bi spremili slavu za desetak gostiju, domaćinstvima u Srbiji potrebno je najmanje 30.000 dinara, i to pod uslovom da domaćice same pripremaju hranu i da nabavljaju sastojke za jela na popustima u marketima. Najveći deo novca potroši se za pripremu predjela. Pečenja, u zavisnosti da li je jagnjetina ili prasetina, koštaju 1.400, odnosno 1.000 dinara za kilogram. Ukoliko se odlučite da kupite meso u restoranu, cene su znatno više. Naravno, slava nije samo meso, pa vam za piće, slatkiše, kolač, žito, sveštenika treba još dosta novca, najmanje 20.000 dinara.

Izvor: Telegraf.rs

Neda Dimitrijević

Najnovije od Neda Dimitrijević