Odštampajte ovu stranicu

Aromatizovane vode kao šećerne bombe

06. avgust 2018. 16:12:29 Pročitano 1374 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Kada biraju zaslađenu vodu, umesto gaziranih pića, potrošači često previde deklaraciju na kojoj piše količina šećera – samo flašica od pola litra često zadovolji četvrtinu preporučenog dnevnog unosa za odraslu osobu.

 

amo jedna flaša aromatizovane vode ili vode sa ukusom zadovoljava čak 70 odsto dnevne preporučene količine šećera koje bi u organizam trebalo da unese dete do tri godine, podatak je koju je objavilo Slovenačko udruženje potrošača. Razlog što su se bavili ovom temom i istraživanjem jeste podatak da godinama na ovom tržištu raste prodaja ovih napitaka za koje potrošači često misle da su zdravi.

Nedovoljna osvešćenost kupaca i činjenica da se mnogi kupci vode time da je bolje popiti flašu zaslađene vode nego nekog gaziranog napitka, i te kako je pogodovalo proizvođačima koji su u poslednjih nekoliko godina zatrpali police  aromatizovanim vodama ili vodama sa ukusima odabranog voća. Malo je, ipak, onih koji su shvatili da su i ovi proizvodi namenjeni samo određenim kategorijama potrošača (recimo sportistima koji posle većih fizičkih napora mogu organizmu da priušte vodu sa elektrolitima, mineralima, pa i šećerom).

I na policama supermarketa u Srbiji slična slika. Izgledaju kao obična voda, ali sa slikama voća i izjavama poput „smanjena energetska vrednost”, „voćne baze”, ili „pažljivo odabrane arome”. Na nekim je istaknuto i to da su namenjene najmlađim potrošačima. 

– Problem je što u Srbiji, ali za sada i u Evropi, ne postoji pravilnik o proizvodima za decu. EU još od 2006. godine pokušava da definiše nutritivne profile potrošača. Na ovaj način bi se svakoj od kategorija, bilo da je reč o starijim osobama, bilo o deci, definisala posebna pravila o unosu hranjivih materija – objašnjava za „Potrošač” Danica Zarić, direktor Ihis nutricionizma.

Izvor: Politika.rs

CEPS

Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije, kao i želja da se kroz zaštitu prava potrošača od pasivnog konzumera stvori aktivni potrošač svestan svojih prava.

Adresa sajta www.ceps.rs

Najnovije od CEPS