Odštampajte ovu stranicu

Slučaj „SAB travela“ podiže polise osiguranja na pola miliona evra

28. jun 2018. 14:43:33 Pročitano 1740 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Stroži kriterijumi za turističke agencije stižu sa novim zakonom o turizmu, a razmatraju se i druge mogućnosti sa kojima bi putnici bili još više zaštićeni.

Šteta nastala zbog otkazivanja 2.249 aranžmana, koje je ugovorila agencija „SAB travel“, iznosi 639.000 evra. Putnicima će novac biti nadoknađen delom iz polise osiguranja od 300.000 evra, dok će ostatak sredstava isplatiti Asocijacija turističkih agencija „Juta” kojoj bi vlasnik ove agencije kasnije trebalo da nadoknadi ta sredstva, detalji su jučerašnjeg dogovora u Ministarstvu trgovine kome je prisustvovao i vlasnik agencije „SAB travel“ Stevan Buđić.

Prema ovom dogovoru putnici bi trebalo da budu obeštećeni u punom iznosu koji su platili za svoje aranžmane, koji zbog zatvaranja agencije neće biti realizovani.

Rasim Ljajić, ministar trgovine, turizma i telekomunikacija, izjavio je za „Politiku” da će posle ovog slučaja najverovatnije biti pooštreni kriterijumi za turističke agencije, pre svega povećanjem iznosa obavezne polise osiguranja na 500.000 evra. Prema Zakonu o turizmu organizatori putovanja do sada su bili obavezni da ove polise osiguraju na 300.000 evra čime je pokriveno osiguranje od insolventnosti i naknada štete putnicima.

Izvor: Politika.rs

Neda Spasić

Najnovije od Neda Spasić