Odštampajte ovu stranicu

Evropska komisija preduzima korake u pravcu jačanja poverenja u naučne studije o bezbednosti hrane

16. april 2018. 10:23:08 Pročitano 2658 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Iznošenjem predloga za povećanje transparentnosti naučnih studija u oblasti bezbednosti hrane Evropska Komisija danas reaguje na zabrinutost koju su građani izrazili kroz uspešnu evropsku građansku inicijativu.

Cilj predloga, koji se između ostalog zasniva na Komisijinoj proveri primerenosti opšteg zakona o hrani iz 2002, jeste sledeći: bolji pristup građana informacijama koje se dostavljaju Evropskoj agenciji za bezbednost hrane (EFSA) o odobrenjima koja se odnose na poljoprivredno-prehrambeni lanac; mogućnost da Komisija traži dodatne studije; i veće učešće naučnika iz država članica u postupcima odobravanja.

Prvi potpredsednik, Frans Timermans, izjavio je: „Danas rešavamo problem koji brine građane tako što povećavamo transparentnost u postupku donošenja odluka, pružamo bolji pristup relevantnim informacijama i osiguravamo da se odluke u osetljivoj oblasti bezbednosti hrane i dalje donose na osnovu pouzdane, naučno utemeljene procene rizika.”

Vitenis Andriukaitis, komesar za zdravlje i bezbednost hrane, izjavio je: „Naučno utemeljena procena rizika u oblasti bezbednosti hrane koju EU primenjuje je jedna od najstrožih na svetu. Sada će biti još stroža zahvaljujući jasnijim pravilima o transparentnosti i delotvornijem širenju informacija o riziku tokom čitavog procesa. Nakon ove reforme, građani će imati direktan pristup naučnim studijama na kojima se zasnivaju zahtevi za odobrenje.”

Izvor: Europa.rs

Neda Spasić

Najnovije od Neda Spasić