Odštampajte ovu stranicu

STIŽU ODŠTETE ZBOG VRTIĆA Roditeljima isplaćeno 200 miliona dinara zbog preplaćenih obdaništa, ali to je samo DELIĆ REŠENIH SPOROVA

08. februar 2018. 10:26:01 Pročitano 1975 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Više od 200 miliona dinara isplaćeno je roditeljima 2017. godine po presudama zbog preplaćene cene boravka dece u vrtićima, izjavio je gradski sekretar za obrazovanje i dečju zaštitu Slavko Gak.

Prethodne dve godine podneto je oko 15.000 tužbi roditelja koji su od 2010. do 2014. godine plaćali vrtić skuplje nego što je zakonom propisano. Prema podacima nadležnih, okončano je 5.500 prvostepenih postupaka, a doneto tek 1.500 konačnih presuda. Uglavnom su u pitanju sporovi male vrednosti, koji su u nadležnosti viših sudova, dok su sporovi roditelja sa više dece, odnosno oni gde iznosi premašuju 3.000 evra, u nadležnosti Apelacionog suda.

- Sudska praksa sva četiri apelaciona suda je u vezi sa ovim sporovima ujednačena, a takva praksa je potvrđena i od Vrhovnog kasacionog suda i svi te sporove sude kao sporove o naknadi štete kod kojih je rok zastarelosti tri godine od dana podnošenja tužbe. Takođe, apelacioni sudovi su jedinstveni u stavu da svojstvo tuženih u ovim parnicama mogu imati grad Beograd i vrtići kao solidarni dužnici - objasnili su ranije u Apelacionom sudu.

Sume koje bi beogradskim roditeljima mogle da budu isplaćene razlikuju se u zavisnosti od slučaja.

Kako je ranije objašnjeno u Apelacionom sudu, roditelji imaju mogućnost da se sa pravnosnažnim presudama obrate tuženoj strani radi naplate štete, a i tužena strana ima mogućnost da sama izvrši dobrovoljnu isplatu u roku od 15 dana od dana prijema presude.

Ukoliko se dosuđen iznos ne isplati dobrovoljno, roditelji imaju mogućnost da pokrenu izvršne postupke protiv tužene strane.

Izvor: Blic.rs

CEPS

Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije, kao i želja da se kroz zaštitu prava potrošača od pasivnog konzumera stvori aktivni potrošač svestan svojih prava.

Adresa sajta www.ceps.rs

Najnovije od CEPS