Odštampajte ovu stranicu

Evo u kojim slučajevima ne možete da zamenite robu

21. avgust 2017. 14:24:28 Pročitano 5406 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Zamena robe i tik po kupovini, baš kako je kupljena, tretira se kao pogodnost, te prodavac ima pravo da je odbije.

Nova majica, za koju ste nedugo po kupovini shvatili da vam je potrebna za broj veća, neće biti zamenjena zbog jedne stavke na računu.

Ova situacija dogodila se Beograđanki I.F. u jednom od većih lanaca odeće.

- Obično ni ne obraćam pažnju na to šta piše na računu, samo ga stavim u novčanik. Kada sam došla kući i ponovo isprobala majicu videla sam da mi ne odgovara. Potražila sam račun kako bih zamenila, no čitajući ga videla sam da roba koja je na popustu ne može da bude zamenjena - kaže I.F. i dodaje da niko ni od prodavaca nije posebno naglasio ovaj uslov.

Slično se dogodilo i Pančevki B. R., u drugom velikom prodajnom lancu obuće.

- Meni je devojka na kasi pre nego što je otkucala haljinu napomenula da budem sigurna da mi odgovara jer je roba neke niže klase i ne može da bude vraćena - kaže B. R.

Prema objašnjenju tržišne inspkecije, trgovci imaju pravo na takvo ukidanje mogućnosti zamene.

Zakonu o zaštiti potrošača, s jedne strane garanutuje prava potrošača iz dužnosti propisane za trgovca, dok sa druge strane uređuje i pogodnosti koje trgovac nudi potrošaču na kupovinu robe.

- Prodavac je odgovoran za nesaobraznost, to jest oštećenje ili nemogućnost korišćenja robe po svojoj nameni, robe ugovoru koja se pojavi u roku od dve godine od dana prelaska rizika na potrošača. U skladu sa Članom 53 ako isporučena roba nije saobrazna ugovoru, potrošač koji je o tome obavestio prodavca, ima pravo da zahteva od njega da otkloni nesaobraznost bez naknade, odnosno zahteva odgovarajuće umanjenje cene ili da raskine ugovor u pogledu te robe - objašnjavaju iz tržišne inspekcije.

U tom slučaju ukoliko je garderoba oštećena ili je izmenjena u odnosu na ono što je kupio, potrošač ima pravo da uloži reklamaciju u roku od dve godine, bez obzira na to da li je robu kupio sa popustom ili u redovnoj ceni.

Ipak, u slučaju I. F. radi se samo o dobroj volji i politici prodavnice, kao pogodnosti i dobroj reklami, a trgovac je dužan jedino da razmatra reklamaciju na osnovu saobraznosti robe u ugovoru.

- Trgovac može potrošaču da ponudi pogodnost da može da se predomisli u vezi sa kupovinomi vrati robu prodavcu u roku od, na primer, 30 dana. Ovo nije zakonom propisana dužnost, već predstavlja deo njegove poslovne politike radi podsticanja prodaje - napominju iz tržišne inspekcije, zaključujući da nije zabranjeno Zakonom o zaštiti potrošača da trgovac izjavi da može da se na ovaj način vrati samo roba koja nije na popustu.

- Adekvatan način obaveštenja bio bi račun za kupovinu ili obaveštenje u reklamnom materijalu koji bi bio dostupan potrošačima u prodavnici, oko kase i slično - kažu iz tržišne inspekcije.

Izvor: Blic.rs

CEPS

Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije, kao i želja da se kroz zaštitu prava potrošača od pasivnog konzumera stvori aktivni potrošač svestan svojih prava.

Adresa sajta www.ceps.rs

Najnovije od CEPS