Odštampajte ovu stranicu

Kako dekodirati mobilni telefon

23. april 2013. 07:55:27 Pročitano 5838 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Mobilni telefoni koje korisnici kupe kod operatera uz pakete usluga kodirani su samo za korišćenje u toj mreži, međutim, postavlja se pitanje šta se dešava kada istekne ugovorna obaveza ili kada korisnik promeni operatera.Da li u takvoj situaciji telefon može da se otključa i da se koristi u mreži drugog operatera?

Evropska je praksa, navode u Nacionalnoj organizaciji potrošača Srbije (NOPS), da kada ugovorna obaveza istekne, korisnik se obrati operateru sa zahtevom i bez naknade mu stiže kod za otključavanje.

Kako objašnjavaju u NOPS-u, najvažnije je to da operater mora da obavesti potrošača pod kojim uslovima kupuje telefon (da li je zaključan ili nije), kao i da li je moguće nakon isteka ugovora koristiti ga izvan matične mreže.

Kakva je praksa kada je reč o dekodiranju telefona, da li korisnik može da zatraži dekodiranje ukoliko prelazi kod drugog operatera i koliko to košta? Da li dekodiranje obavi novi ili stari operater i da li obaveštavate potrošače pod kojim uslovima kupuju telefon, pitali smo sva tri operatera mobilne telefonije.

TELEKOM:

Svim korisnicima „Telekom Srbija” se prilikom kupovine mobilnih telefonskih aparata daje informacija da su oni kodirani i da ih je moguće koristiti isključivo u našoj mreži. Za kodiranje mobilnih telefona zaduženi su zastupnici konkretnih proizvođača u Srbiji. Ukoliko podnese zahtev za prelazak u drugu mrežu, korisnik ima mogućnost da „Telekomu Srbija” podnese zahtev za dobijanje koda za otključavanje kako bi svoj mobilni telefon mogao da koristi u drugim mrežama. Izdavanje tog koda za naše korisnike je besplatno.

VIP:

Naši korisnici potpisuju pretplatnički ugovor u kome je navedeno da terminalna oprema radi isključivo sa vip sim karticom i naša praksa nije da uređaje otključavamo automatski nakon isteka ugovorne obaveze. Usluga dekodiranja telefona nije regulisana Pravilnikom o prenosivosti broja u javnim mobilnim telekomunikacionim mrežama, tako da svaki operater postupa u skladu sa svojim opštim pravilima poslovanja. Kao i drugi mobilni operateri, VIP od proizvođača telefona poručuje zaključane i slobodne telefone. Naše je iskustvo da su zaključani bolje tehnički zaštićeni i korisnicima obezbeđuju kvalitetno korišćenje svih mogućnosti uređaja. Dodatni razlog za zaključavanje telefona su različite zloupotrebe uređaja koje takođe utiču na korisničko iskustvo, među kojima je i nasilno dekodiranje mobilnih telefona i njihova preprodaja na crnom tržištu.

U šest godina komercijalnog poslovanja na srpskom tržištu imali smo malo zahteva korisnika za otključavanje telefona kako bi mogli da budu korišćeni u drugim mrežama. Zato ovu uslugu nismo uvrstili u svoju redovnu ponudu, ali smo izlazili u susret korisnicima koji su, nakon isteka ugovorne obaveze, poželeli da otključaju svoj telefon i za to nismo tražili nadoknadu.

TELENOR:

Nakon isteka ugovorne obaveze, korisnik koji nema dugovanja prema operatoru može da traži dekodiranje telefona, a „Telenor” je prvi operater koji je ovo počeo da praktikuje.Korisnik može da zatraži dekodiranje aparata i ukoliko je ispunio uslove za prelazak kod drugog operatera. Dekodiranje obavlja operater od koga je korisnik kupio aparat.

Pre kupovine korisnik dobija sve informacije u vezi sauređajemkoji kupuje, pri čemu seinformacija o kodiranju nalazi i u opštim uslovima koji su dostupni svim  postojećim i potencijalnim korisnicima. Nakon dekodiranja takav uređaj može da se koristi u svakoj drugoj mreži.

S. D.

izvor: http://www.politika.rs/rubrike/potrosac/Kako-dekodirati-mobilni-telefon.lt.html

CEPS

Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije, kao i želja da se kroz zaštitu prava potrošača od pasivnog konzumera stvori aktivni potrošač svestan svojih prava.

Adresa sajta www.ceps.rs

Najnovije od CEPS