Odštampajte ovu stranicu

Novi zakon ograničava međubankarske naknade za platne kartice

21. septembar 2017. 09:24:23 Pročitano 1934 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

U Privrednoj komori Srbije dana 19. Septembra 2017. God. predstavljen je Nacrt zakona o međubankarskim naknadama i posebnim pravilima poslovanja kod platnih transakcija na osnovu platnih kartica, koji predviđa ograničenje međubankarske naknade kod debitnih kartica na 0,2 odsto vrednosti transakcije i kod kreditnih kartica na 0,3 odsto. To je značajno smanjenje u odnosu na sadašnje naknade koje se kreću u proseku oko 1,5 odsto.

Suština novog zakonskog rešenja, kako su istakli stručnjaci Narodne banke Srbije, jeste da se kroz smanjivanje svih naknada podstakne razvoj  mreže za prihvat kartica i poveća obim bezgotovinskih plaćanja.

Nacrtom je predviđeno fazno smanjivanje visine međubankarskih naknada,  u prvih devet meseci primene zakona međubankarske naknade bi se smanjile na nivo od 0,5% za debitne kartice i 0,6% za kreditne kartice, a u narednih 9 meseci na nivo od 0,2% za debitne i 0,3% za kreditne kartice.

Zakon će, osim visine međubankarskih transakcija, urediti prava i obaveze trgovaca pri korišćenju platnih kartica i omogućiti efikasnije informisanje potrošača. Novina je nadzor NBS, ne samo nad bankama, već i nad svim učesnicima u poslovanju sa platnim karticama, rekla je Katarina Ocokoljić, sekretar Udruženja za bankarstvo i osiguranje PKS. Zakon donosi  puno novina u  poslovanju, kako je naglasila, i zato je važno da se svi  učesnici  blagovremeno pripreme za njegovu primenu.

U toku izrade Nacrta zakona uzeta su u obzir i rešenja koja se primenjuju u zemljama Evropske unije. Kako je objasnila Dragana Stanić, generalni direktor Sektora za platni promet NBS, očekuje se da se novi propis pozitivno odrazi pre svega na male trgovce, a u krajnjoj istanci i na korisnike kartica, odnosno potrošače.

Ispred Centra potrošača Srbije skupu su prisustvovali: Vera Vida, Jelena Vukašinov i Nemanja Jekić

 

CEPS

Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije, kao i želja da se kroz zaštitu prava potrošača od pasivnog konzumera stvori aktivni potrošač svestan svojih prava.

Adresa sajta www.ceps.rs

Najnovije od CEPS