Odštampajte ovu stranicu

Uključi se - kakvo civilno društvo želiš?!

22. februar 2014. 07:41:28 Pročitano 2990 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

20. i 21. februara 2014. godine u Beogradu  u Sava centru, održana je Konferencija „Civilno društvo u Srbiji 2018. godine – kreiranje prve Nacionalne strategije za stvaranje podsticajnog okruženja za razvoj civilnog društva“.

Konferenciju je organizovala  Kancelarija za saradnju sa civilnim društvom Vlade Republike Srbije, u saradnji sa EU IPA 2011-2013 projektom „EU podrška Kancelariji za saradnju sa civilnim društvom“ i TACSO kancelarijom u Srbiji – EU programa People 2 People.

O važnosti kreiranja prvog strateškog okvira za stvaranje podsticajnog okruženja za razvoj civilnog društva u Republici Srbiji govori i podatak da je konferencija okupila 350 predstavnika institucija, organa državne uprave i jedinica lokalne samouprave, kao i organizacija civilnog društva.

Cilj donošenja strategije je uspostavljanje okvira za razvoj i održivost građanskog društva, unapređenje saradnje institucija vlasti i organizacija civilnog društva, kao i definisanje mera za veće uključivanje zainteresovane javnosti u procese kreiranja i sprovođenja politika, radi daljeg razvoja i demokratizacije našeg društva, promocije i zaštite ljudskih prava i slobode udruživanja.

Nakon svečanog otvaranja konferencije i predstavljanja najboljih primera i naučenih lekcija iz Evropske unije i regiona vezanih za proces kreiranja i primene strateških okvira za razvoj civilnog društva, učesnicima su predstavljeni  predstojeći koraci u procesu izrade Nacionalne strategije za stvaranje podsticajnog okruženje za razvoj civilnog društva u Republici Srbiji.

Nakon toga usledio je početak radnog dela konferencije i to kroz  primenu metodologije Otvorenog prostora (Open Space).

Kroz primenu metodologije Otvorenog prostora Kancelarija za saradnju sa civilnim društvom Vlade Republike Srbije žeela jei da pruži mogućnost organizacijama civilnog društva da direktno učestvuju u kreiranju okvira za sadržaj buduće strategije. Kroz široki participativni proces osigurava se da je ova strategija dokument koji se kreira „odozdo“, u skladu sa vizijom razvoja koju ima civilni sektor, uvažavajući sve specifičnosti perspektive, položaja i konteksta u kome deluju OCD u Republici Srbiji.

Ispred Centra potrošača Srbije-CEPS-a, Konferenciji je prisustvovala Vera Vida.

CEPS

Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije, kao i želja da se kroz zaštitu prava potrošača od pasivnog konzumera stvori aktivni potrošač svestan svojih prava.

Adresa sajta www.ceps.rs

Najnovije od CEPS