Odštampajte ovu stranicu

Uspeli smo 2010. godine...

19. oktobar 2013. 15:53:17 Pročitano 2776 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

U Beogradu, ispred TC "Ušće", 13.11.2010, Centar potrošaca Srbije održao je akciju potpisivanja peticije "Ne za GMO", koju je pokrenuo Ekološki pokret Novog Sada.

Cilj akcije bio je da se ne dozvoli izmena zakona o zabrani uzgajanja i prometa  genetski izmenjenog semena u komercijalne svrhe, čija izmena se priprema od strane pojedinih interesnih grupa.

 

„Genetski izmenjeni organizmi ne postoje u prirodi. Nastali su u labaratoriji nasilnim mešanjem gena životinja i biljaka, ili u prirodi nespojivih vrsta biljaka koje izazivaju ili mogu da izazovu najteže alergijske reakcije i druge teške bolesti kod ljudi. Mešanjem gena svinje i čoveka da bi ubrzali rast svinje, postajemo kanibali. Međanjem gena ribe i morskog krastavca sa genima paradajza i drugog povrća, rizikujemo d nam se u nekoj generaciji rode deca koje ce umesto ušiju imati riblje repove, a umesto nosa morski krastvac. Pored toga, ovakve kombinacije kod ljudi izazivaju pored teških alergija i maligna oboljenja, sterilnost, atrofiju mozga, prevremenu senilnost, radjanje mentalno zaostale dece, šećernu bolest i druga teška oboljenja.

Kada se jedno poseje ovako genetski izmenjeno seme bilo koje biljke , ono se više ne može kontrolisati, niti sprečiti njegovo širenje i negativan uticaj na prirodu u celini.“

CEPS podržava i aktivno će učestovati u svim akcijama koje za cilj imaju poboljšanje kvaliteta života naših potrošača.

CEPS

Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije, kao i želja da se kroz zaštitu prava potrošača od pasivnog konzumera stvori aktivni potrošač svestan svojih prava.

Adresa sajta www.ceps.rs

Najnovije od CEPS