Odštampajte ovu stranicu

Evropska nedelja mobilnosti – Čist vazduh, ti si na potezu!

23. septembar 2013. 13:26:20 Pročitano 2869 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Povodom Evropske nedelje mobilnosti, a u okviru projekta “Mobilnost, paradigma evropskog građanstva”, koji finansira Evropska komisija, Centar potrošača Srbije održao je konsultativni sastanak sa temom „Saobraćaj u Srbiji i Beogradu: izazovi i težnje za budućnost“, kojem su prisutvovali svi akteri u procesu saobraćaja.

 

Na sastanku su predsavljeni rezultati istraživanja Mobilnost u Evropi, kao i istaknuti problemi i dobre prakse ka kojima ćemo se kretati u budućnosti. Najznačajniji od njih jesu: podizanje svesti građana, posebno među omladinom o sa jedne strane, značaju slobodnog kretanja građana, a sa druge strane o ekološkom uticaju saobraćaja na našu sredinu; izgradnja infrastrukture posebno metroa, biciklističkih staza, bezbednijih trotoara, pešačkih pasarela i železničke mreže, kao i dizajn postojeće infrastrukture, pre svega adaptacija autobusa za osobe sa smanjenom ili ograničenom pokretljivošču; poslednji problem koji su učesnici sastanka istakli jeste kako određene učesnike u saobraćaju uvesti u legalne ekonomske tokove i iskoreniti sivu ekonomiju.

Centar potrošača Srbije je 22. septembara učestvovao u uličnoj akciji „Pokreni bicikl“  povodom Međunarodnog dana bez automobila, u organizaciji Informacionog centra Evropske unije i Jugo cikling kampanje. Aktivisti CEPS-a  su prolazincima delili vodič Mobilnost u Evropi i pružali savete o pravima putnika. Pored toga, prolaznici su ostavljali svoje komentare o poboljšanju mobilnosti u Beogradu i Srbiji, a najmlađi su učestvovali u takmičenju i zabavnom programu.

CEPS

Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije, kao i želja da se kroz zaštitu prava potrošača od pasivnog konzumera stvori aktivni potrošač svestan svojih prava.

Adresa sajta www.ceps.rs

Najnovije od CEPS

View the embedded image gallery online at:
https://ceps.rs/desavanja/item/350-evropska-nedelja-mobilnosti-cist-vazduh-ti-si-na-potezu?tmpl=component&print=1#sigProGalleriae79cae2c9b