Odštampajte ovu stranicu

Vansudsko rešavanje potrošačkih sporova okviru IPA projekta „Jačanje zaštite potrošača“

05. jul 2013. 07:41:19 Pročitano 3070 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Dana 27. I 28. juna 2013. godine u ,,Sava Centru’’ u Beogradu je održan seminar Vansudsko rešavanje potrošačkih sporova u okviru IPA projekta ,,Jačanje zaštite potrošača’’ čiji je glavni cilj da uputi organizacije potrošača na vansudsko i alternativno rešavanje sporova kako bi se na kvalitetan, dostupan  a siguran način obezbedila zaštita potrošačkih prava a istovremeno izbegao skup i glomazan sudski postupak.

U okviru seminara izlagali su Prof. dr Thierry Bourgoignie, vođa tima i glavni pravni ekspert IPA projekta koji se osvrnuo na glavne pravce ali I prepreke vansudskog rešavanja sporova, te Christine Riefa, vanredni profesor, Brunel Law School, Brunel University koja je naglasila značaj Inicijative u EU i propisa o alternativnom rešavanju sporova.

Predavači sa beogradskih univerziteta su podsetili na značaj informisanja o arbitraži i medijaciji. Centar za medijaciju je izneo statističke podatke o broju primljenih i rešenih prijava potrošača. Yuta i Ratel su izneli svoja viđenja potrošačkih problema i naglasili da je nadležnost značajna u rešavanju potrošačkih sporova

Centar potrošača Srbije je  ocenio da će rešavanje potrošačkih sporova u okviru potrošačkih organizacija alternativnim i vansudskim putem imati efekta ukoliko se putem pravne procedure  organizuje pravnovaljani sistem koji će biti brz,efikasan i dostupan svakom potrošaču. Isto tako verujemo da prevencija, odnosno dobra obaveštenost građana o njihovim pravima igra ključnu ulogu u rešavanju potrošačkih problema. S druge strane, dobra saradnja trgovaca u pregovorima sa centrima potrošača umnogome će olakšati rešavanje potrošačkih problema.

CEPS

Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije, kao i želja da se kroz zaštitu prava potrošača od pasivnog konzumera stvori aktivni potrošač svestan svojih prava.

Adresa sajta www.ceps.rs

Najnovije od CEPS

View the embedded image gallery online at:
https://ceps.rs/desavanja/item/283-vansudsko-resavanje-potrosackih-sporova-okviru-ipa-projekta-jacanje-zastite-potrosaca?tmpl=component&print=1#sigProGalleriafbb8379603