Odštampajte ovu stranicu

Potpisan Sporazum o saradnji između Nacionalne Službe za Zaštitu Potrošača Mađarske, Centra potrošača Srbije i Vladnikog Ureda Županije Čongrad

13. jun 2013. 10:56:19 Pročitano 2485 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

U četvrtak 06.06.2013. godine u 12.00 časova u Segedinu, održan je sastanak kojem su prisustvaovali predstavnici Nacionalne službe za Zaštitu Potrošača Mađarske, Centra potrošača Srbije i Vladinog Ureda Županije Čongrad, povodom potpisivanja Sporazuma o saradnji.

Imajući u vidu napredak Republike Srbije u približavanju Euro integracijama, Republika Mađarska bi mogla preneti korisna iskustva i pomoć iz oblasti zaštite potrošača.

Konkretni oblici saradnje ovog sporazuma ovog sporazuma se odnose na:

1. Obaveštavnja strana o pokretanju i prihvatanju izmena i dopuna zakonskih regulativa iz oblasti zaštite potrošača.

2. Saradnju sa državnim organima i institucijama u postupcima rešavanja sporova kako bi se zaštitila prava građana i građanki.

3. Obavezu srpske strane da na svom sajtu redovno obaveštava potrošače o opasnim proizvodima, na osnovu RAPEKS baze informacija.

4. Obostrano praćenje pojave nelojalne trgovinske prakse prema potrošačima i delovanje u skladu sa zakonom.

5. Informisanje građanki i građana o aktuelnim temama potrošača kroz izradu različitih dvojezičnih publikacija, brošura, izvešataja istraživanja.

6. Saradnju, organizovanje i učestvovanje u nacionalnim, regionalnim i međunarodnim  programima obuke i obrazovanja koji se odnose na oblasti zaštite potrošača.

7. Izradu i sprovođenje obrazovnih programa u osnovnim i srednjim školama, kao i na fakultetima u oblasti zaštite potrošača, koji su u skladu sa mađarskim i srpskim obrazovnim sistemom.

8. Obavezu da vode brigu o krisnicima savetovališta i da kordinacijom rada obezbede potpunu eliminaciju izazova sa kojima se susreću.

9. Praćenje javnih konkursa za dodelu sredstava i korišćenje mogućnosti za zajedničko učestvovanje, kako bi doprineli jačanju i održanju dugoročnih veza i odnosa između dve zemlje. 

10. Obavezu da promovišu i razvijaju svest o zaštiti potrošača među proizvođačima i trgovcima, deluju na prekogranično širenje poslovanja, uzimajući u obzir poštovanje tradicije i nacionalna obeležija.

 

CEPS

Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije, kao i želja da se kroz zaštitu prava potrošača od pasivnog konzumera stvori aktivni potrošač svestan svojih prava.

Adresa sajta www.ceps.rs

Najnovije od CEPS