Odštampajte ovu stranicu

Javna rasprava o strategiji zaštite potrošača u Srbiji

21. mart 2013. 16:31:06 Pročitano 2408 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

U Privrednoj komori Srbije (PKS) 20. 03. 2013. godine, održana je javna rasprava o Strategiji zaštite potrošača za period od 2013. do 2018. godine, koja  ima za cilj da poveća nivo zaštite potrošača u Srbiji do nivoa koji već postoji u Evropskoj uniji.

Strategija uvodi mnoge novine - proširenje obaveza i odgovornosti lokalnih vlasti koje se odnose na zaštitu potrošača, uvođenje jedinstvenog registra žalbi potrošača koji će moći da koriste svi bitni akteri na tržištu, kao i jačanje vansudskog načina rešavanja potrošačkih sporova kako bi se rasteretili sudovi i na mnogo brži način došlo do ostvarivanja prava,  Strategijom je planirana mogućnost osnivanja fonda za zaštitu potrošača.

Pored opšteg cilja koji se odnosi na povećanje nivoa zaštite potrošača u Srbiji, strategijom je utvrđeno i nekoliko specifičnih ciljeva, koji se, pre svega odnose, na unapređenje postojećeg zakonodavstva, dalje jačanje institucionalnog okvira za zaštitu potrošaca, podizanje niova svesti individualnih potrošača o tome na koji način treba da ostvare svoja prava kao i stvaranje čvrstog okvira za regionalnu i međunarodnu saradnju.

Centar potrošača Srbije dao je određene pregloge i sugestije za izradu Strategije. Ispred CEPS-a, javnoj raspravi prisustvovala je dipl.pravnica  Ana Opalić.

CEPS

Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije, kao i želja da se kroz zaštitu prava potrošača od pasivnog konzumera stvori aktivni potrošač svestan svojih prava.

Adresa sajta www.ceps.rs

Najnovije od CEPS