Odštampajte ovu stranicu

Predstavnici CEPS-a u Briselu na sastanku pod nazivom „U susret izborima EU: Jačanje Evropske Unije za efikasniju zaštitu prava potrošača“

07. mart 2019. 12:05:41 Pročitano 1659 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

5. marta 2019. godine u Briselu u Evropskom parlamentu predstavnici Centara potrošača Srbije, koji je  član Evropske Unije Potrošača (The European Consumers Union – ECU) učestvovao je u organizaciji sastanka pod nazivom „U susret izborima EU: Jačanje Evropske Unije za efikasniju zaštitu prava potrošača“.

 

Evropska Unija potrošača (The European Consumers Union – ECU) je evropska organizacija potrošača koja za primarni cilj ima promociju i zaštitu zdravstvenih, bezbedonosnih, ekonomskih i pravnih interesa evropskih potrošača. ECU zastupa interese potrošača na nivou EU u više od polovine zemalja članica i aktivna je kako na regionalnom, tako i na nacionalnom nivou. Do danas, mreži su se pridružile 22 nacionalne potrošačke asocijacije iz 16 zemalja EU, plus jedna asocijacija koja dolazi iz države koja nije članica EU – Centar potrošača Srbije.

Pored predstavnika Centra potrošača Srbije, sastanku su prisustvovali i predstavnici ostalih članica ECUa, kao i predstavnici Evropske komisije. Evropska komisija, kao izvrsno telo EU, upoznata sa agendom potroščkih organizacija ECUa i sa svoje strane pokazala je visok nivo razumevanja za probleme potrošača, kao i spremnost da se pristup EU fondovima olakša.

Zaštita potrošača i dalje zauzima mali deo EU budžeta, uprkos tržištu od 500 miliona stanovnika i 57% evropskog GDP-a. Pozitivno je da se upravo zaštita potrošača kontinuirano razvija i ima sve više svojih predstavnika u pojedinim specijalizovanim oblastima, kao što je npr. energetika. 

ECU je ovim sastankom istakao svoj cilj odnosno okupljanje potrošačkih asocijacija, odbrana njihovih prava i pravna podrška članicama, te kontinuiran dijalog sa eu institucijama.

CEPS

Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije, kao i želja da se kroz zaštitu prava potrošača od pasivnog konzumera stvori aktivni potrošač svestan svojih prava.

Adresa sajta www.ceps.rs

Najnovije od CEPS