Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije
noncommercial


Najveći krem test na Balkanu: Naši Ana, Ivana i Bojan su probali 6 najpoznatijih kremića i pogađali koji ima najviše lešnika

12. septembar 2017. 19:29:40 Pročitano 2939 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Da li ste se ikada zapitali koliko krem sadrži lešnika? Iliti, bolje je pitanje, koji krem, od onih koji "ratuju" na našem tržištu, ima najviše lešnika? E, mi jesmo!

Pouzdan podatak o tome koliko ima vrsta ovog omiljenog namaza mnogih generacija gotovo da i ne postoji. Police radnji neizostavno upotpunjuju "eurokrem", "nutela" i "cipiripi", a pored njih kupcima se nude i mnogi drugi poput "cica-mace", "lino lade", "jafa krema"...

Stvar je ukusa, navike, a možda pre svega cene da li će se neko pre kašiku zaroniti u "eurokrem", palačinke namazati "cipiripijem", ili se u radnji uhvatiti za "nutelu"...

Ta ista "nutela" koja važi za najprodavaniji krem na svetu, nedaleko je bila predmet jednog istraživanja koje je ustanovilo da njen kvalitet nije isti u Mađarskoj i u Nemačkoj, u kojoj je bolji. Tako ne možemo ni mi očekivati da jedemo bolju "nutelu" od Nemaca.

Pored nje, kod nas je rasprostranjena i upotreba "eurokrema" koji, nekako, ima i najduži staž kod nas.

Navike potrošača bile bi, verovatno, drugačije, kada bi više od šest odsto njih čitalo deklaracije.

Njihovim upoređivanjem jasno se može saznati koji krem sadrži najviše lešnika.

Prošle godine se njihovim sadržajem bavio i Institut za opštu i fizičku hemiju.

Naime, ispostavilo se da skoro 90 odsto sadržaja u kremovima na našem tržištu sadržaj čine šećeri - 57 odsto i biljna ulja - 31 odsto. Iako se reklamiraju i kupcima predstvaljaju kao proizvodi na bazi kakaa i lešnika, ovih sastojaka kao i mleka u prahu ima samo u tragovima.

Kako bismo se i sami uverili koliko koji krem sadrži lešnika, sproveli smo jedno malo istraživanje.

Pomogli su nam Ana, Ivana i Bodža. Zavezanih očiju oni su u okviru ovog slatkog zadatka probali šest vrste kremova - "jafa krem", "eurokrem", "cipiripi", "nutelu", "cica macu" i "lino ladu".

Nebitno je koji je krem najviše prijao njihovim nepcima, ali nisu omašili kada su rekli da najviše lešnika ima u "nuteli".

Istina.

Uporedili smo deklaracije svih ovih krem namaza.

Ispostavilo se da najviše lešnika sadrži "nutela" - 13 odsto, i "lino lada" - 10 odsto, a najmanje "cipiripi" (2 odsto) i "eurokrem" koji sadrži tri odsto lešnik paste.

1. "Cipiripi" - 2 odsto

2. "Eurokrem" - 3 odsto

3. "Cica maca" - 4 odsto

4. "Jafa krem" - 6,5 odsto

5. "Lino lada - 10 odsto

6. "Nutela" - 13 odsto

Zaključak je da u većini slučajeva, kada jedemo krem, jedemo u stvari šećer i biljno ulje, a da ukus koji osećamo dolazi od emulgatora i aroma.

Izvor: Telegraf.rs

CEPS

Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije, kao i želja da se kroz zaštitu prava potrošača od pasivnog konzumera stvori aktivni potrošač svestan svojih prava.

Adresa sajta www.ceps.rs

Registracija

E - Mail vesti

Prava potrošača

1. PRAVO NA ZADOVOLJENJE OSNOVNIH POTREBA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

2. PRAVO NA SIGURNOST
Pravo na sigurnost podrazumeva zaštitu od proizvoda, proizvodnih procesa i usluga štetnih po život i zdravlje.

3. PRAVO NA INFORMISANOST
Pravo na informisanost podrazumeva raspolaganje činjenicama od značaja za pravilan izbor i zaštitu od nepoštene reklame, ili od oznaka na proizvodima koji mogu da dovedu u zabludu.

4. PRAVO NA IZBOR
Pravo na izbor podrazumeva mogućnost izbora između više proizvoda i usluga, po pristupačnim cenama i uz garantovano dobar kvalitet.

5. PRAVO DA SE ČUJE GLAS POTROŠAČA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

6. PRAVO NA OBEŠTEĆENJE
Pravo na obeštećenje podrazumeva dobijanje pravedne naknade za lažno prikazivanje svojstava proizvoda i usluga, nekvalitetnu robu ili nezadovoljavajue usluge.

7. PRAVO NA OBRAZOVANJE
Pravo na obrazovanje podrazumeva sticanje znanja i sposobnosti potrebnih za pravilan i pouzdan izbor proizvoda i usluga, uz svest o odgovornostima i osnovnim pravima potrošača i načinima kako se ista mogu ostvarivati.

8. PRAVO NA ZDRAVU ŽIVOTNU SREDINU Pravo na zdravu životnu sredinu podrazumeva život i rad u okruženju koje ne predstavlja pretnju zdravlju sadašnjih i budućih pokolenja.

HomeVestiBlack Friday Na vrh strane