Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije
noncommercial


Domaći špajz kao na rafu

05. septembar 2017. 11:11:20 Pročitano 3391 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Vazduh miriše na jesenje arome, najvrednije domaćice su prionule na posao u pravljenju zimnice. Najisplativije je ostaviti domaći ajvar, krastavce i kupus, dok je paradajz, uz trenutne cene ploda, jeftiniji u trgovinama.

Za teglu pravog domaćeg ajvara potrebno je dosta paprike, vremena i truda. Možda će ovo poslednje mnoge domaćice opredeliti za kupovinu gotove zimnice sa rafa, mada je kvalitetniji ajvar u trgovinama i duplo skuplji od specijaliteta iz kuhinje.

Domaćica Nadežda Savić (65) iz Beograda decenijama ostavlja ajvar, kornišone, sok od paradajza i kiseli kupus, a od poslastica priprema džem, kompot i slatko.

- U teglu ajvara ide oko 2,5 kilograma paprike, a staklenku kornišona napuni pola kilograma krastavčića - kaže ova iskusna kuvarica. 

- Da bi se dobio litar kuvanog paradajza potrebno je dva kilograma ovog povrća.

Tako će za 10 tegli ajvara od 700 grama potrošiti oko 2.500 dinara, 10 litara mlevenog paradajza koštaće oko 1.500 dinara, a za 10 staklenki kornišona izdvojiće oko 500 dinara.

Trenutne cene kilograma paprike na pijacama širom Srbije kreću se od 45 dinara u Smederevu, do 100 dinara u Pančevu. U većini mesta su od 60 do 80 dinara. Paradajz je od 50 do 80 dinara, u većini gradova košta oko 60 dinara. Kornišoni su od 35 do čak 140 dinara u Čačku, a prosečna cena je oko 60 dinara.

Punjenje tegle domaćim ajvarom košta 200-250 dinara, a kvalitetniji ajvar u trgovinama oko 500 dinara. Najjeftinija tegla kornišona košta oko 150 dinara, dok je u domaćoj radinosti i tri puta jeftinija. Za litar paradajza u trgovinama treba izdvojiti od 100 do 150 dinara, a za domaću varijantu, uz trenutne cene sirovine, potrebno je najmanje 120 dinara.

PEKMEZ

Većina domaćica džemove kuva tako što na kilogram voća dodaje pola kilograma šećera. Trenutno je isplativo spremati pekmez od šljiva, čija cena je 45 do 100 dinara, a najjeftinija tegla u prodavnicama nije ispod 150 dinara.

Izvor: Novosti.rs

CEPS

Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije, kao i želja da se kroz zaštitu prava potrošača od pasivnog konzumera stvori aktivni potrošač svestan svojih prava.

Adresa sajta www.ceps.rs

Registracija

E - Mail vesti

Prava potrošača

1. PRAVO NA ZADOVOLJENJE OSNOVNIH POTREBA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

2. PRAVO NA SIGURNOST
Pravo na sigurnost podrazumeva zaštitu od proizvoda, proizvodnih procesa i usluga štetnih po život i zdravlje.

3. PRAVO NA INFORMISANOST
Pravo na informisanost podrazumeva raspolaganje činjenicama od značaja za pravilan izbor i zaštitu od nepoštene reklame, ili od oznaka na proizvodima koji mogu da dovedu u zabludu.

4. PRAVO NA IZBOR
Pravo na izbor podrazumeva mogućnost izbora između više proizvoda i usluga, po pristupačnim cenama i uz garantovano dobar kvalitet.

5. PRAVO DA SE ČUJE GLAS POTROŠAČA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

6. PRAVO NA OBEŠTEĆENJE
Pravo na obeštećenje podrazumeva dobijanje pravedne naknade za lažno prikazivanje svojstava proizvoda i usluga, nekvalitetnu robu ili nezadovoljavajue usluge.

7. PRAVO NA OBRAZOVANJE
Pravo na obrazovanje podrazumeva sticanje znanja i sposobnosti potrebnih za pravilan i pouzdan izbor proizvoda i usluga, uz svest o odgovornostima i osnovnim pravima potrošača i načinima kako se ista mogu ostvarivati.

8. PRAVO NA ZDRAVU ŽIVOTNU SREDINU Pravo na zdravu životnu sredinu podrazumeva život i rad u okruženju koje ne predstavlja pretnju zdravlju sadašnjih i budućih pokolenja.

HomeVestiNeda Dimitrijević Na vrh strane