Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije
noncommercial


Potrošači, obratite pažnju na OVAJ ZNAK!

23. maj 2017. 07:32:07 Pročitano 2521 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Na rafovima u prodavnicama uskoro će se naći suhomesnati prizvodi sa posebnom oznakom na ambalaži, ispod koje piše "Srpski kvalitet". Evo šta to znači i zbog čega bi baš oni, a ne neki drugi, trebalo da se nađu u vašoj korpi.

Domaća mesnata slanina i Domaća sarma, Izletnička kobasica i Ljuti kulen, Kraljevska salama i Pileća delikates salama, Selection pašteta sa komadićima mesa ili sa dimljenom slaninom. Osam suhomesnatih proizvoda tri domaća prozvođača - "Zlatiborac", "Carnex" i "Topola", naći će se za nekoliko nedelja na rafovima velikih trgovinskih lanaca, ali i malih trgovina.

Zajedničko im je što će svi nositi nacionalnu oznaku "Srpski kvalitet", koja će vam garantovati da ćete pojesti zdrav i kvalitetan proizvod, napravljen od mesa životinja gajenih isključivo na srpskim farmama.

Takođe, oznaka "Srpski kvalitet" garantuje da proizvodi koji je nose imaju veći udeo mesa od propisanih vrednosti, da su napravljeni od kvalitetnijeg mesa ili da se od drugih suhomesnatih proizvoda razlikuju i po tradicionalnom načinu proizvodnju, tvrde u resornom ministarstvu, koje će i garantovati kvalitet.

Za sada će ovu nacionalnu oznaku nositi samo suhomesnati proizvodi, ali će njome biti obuhvaćeni i drugi poljoprivredni i prehrambeni proizvodi, najavljuje ministar poljoprivrede Branislav Nedimović.

Domaći proizvođači meda već su zainteresovani za dobijanje ove oznake, a nju bi mogli da ponesu i kopaonički ajvar i ariljska malina.

"Istraživanja pokazuju da ljudi vole da kupuju proizvode sa oznakom domaćeg kvaliteta", objašnjava ministar Nedimović i poručuje da će kvalitet dvostruko proveravati nezavisne ovlašćene institucije.

Prvu kontrolu sprovodiće kontrolne kuće koje je ovlastilo Ministrastvo, a drugu nadležne inspekcije Ministarstva.

"Oznaka 'Srpski kvalitet' iza koje stoje državne institucije koje to kontrolišu, obezbediće veću konkurentnost srpskih proizvoda na domaćem i inostranom tržištu i uticaće da se poboljša imidž hrane i zemlje u celini", kaže Nedimović.

Nova nacionalna oznaka, tvrde u Ministarstvu, neće uticati na poskupljenje proizvoda koji je nose.

Objašnjavaju da licenca za kvalitet traje godinu dana i da se po isteku tog roka može obnoviti.

"Inspekcija će i u toku godine vanredno kontrolisati proizvođače da li održavaju standarde utvrđenog kvaliteta", kaže rukovodilac Grupe za kvalitet, deklarisanje i oznake hrane Branislav Raketić.

Oznaka "Srpski kvalitet", rečeno je, primer je uspešnog javno-privatnog partnerstva, a iza nje je stala i Evropska banka za obnovu i razvoj.

Srbija se nalazi u prvih deset zemalja u kojima je EBRD najviše investirao, kaže predstavnik EBRD-a Miljan Ždrale i objašnjava da su naročito značajni poljoprivredni infrastrukturni projekti jer poljoprivreda, uprkos problemima, ostvaruje dobre rezultate izvozom.

Inspiracija za oznaku "Srpski kvalitet" potekla je od francuske oznake za krem za usne "Labelo", zahvaljujući kojoj potrošači odmah znaju da prepoznaju kvalitet proizvoda, objašnjava predstavnik Organizacije Ujedinjenih nacija za hanu i poljoprivredu Emanuel Hidier.

"Labelo je na oznaku čekao 20 godina, a u Srbiji su stvari išle brže", rekao je Hidier, pojasnivši da su od ideje do realizacije prošle dve godine.

Ministarstvo pljoprivrede će, kako je najavljeno, za oznaku "Srpski kvalitet" davati subvencije od 50 do 65 odsto, zavisno od područja sa kog potiče proizvod.

Izvor: Mondo.rs

CEPS

Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije, kao i želja da se kroz zaštitu prava potrošača od pasivnog konzumera stvori aktivni potrošač svestan svojih prava.

Adresa sajta www.ceps.rs

Registracija

E - Mail vesti

Prava potrošača

1. PRAVO NA ZADOVOLJENJE OSNOVNIH POTREBA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

2. PRAVO NA SIGURNOST
Pravo na sigurnost podrazumeva zaštitu od proizvoda, proizvodnih procesa i usluga štetnih po život i zdravlje.

3. PRAVO NA INFORMISANOST
Pravo na informisanost podrazumeva raspolaganje činjenicama od značaja za pravilan izbor i zaštitu od nepoštene reklame, ili od oznaka na proizvodima koji mogu da dovedu u zabludu.

4. PRAVO NA IZBOR
Pravo na izbor podrazumeva mogućnost izbora između više proizvoda i usluga, po pristupačnim cenama i uz garantovano dobar kvalitet.

5. PRAVO DA SE ČUJE GLAS POTROŠAČA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

6. PRAVO NA OBEŠTEĆENJE
Pravo na obeštećenje podrazumeva dobijanje pravedne naknade za lažno prikazivanje svojstava proizvoda i usluga, nekvalitetnu robu ili nezadovoljavajue usluge.

7. PRAVO NA OBRAZOVANJE
Pravo na obrazovanje podrazumeva sticanje znanja i sposobnosti potrebnih za pravilan i pouzdan izbor proizvoda i usluga, uz svest o odgovornostima i osnovnim pravima potrošača i načinima kako se ista mogu ostvarivati.

8. PRAVO NA ZDRAVU ŽIVOTNU SREDINU Pravo na zdravu životnu sredinu podrazumeva život i rad u okruženju koje ne predstavlja pretnju zdravlju sadašnjih i budućih pokolenja.

HomeVesti Na vrh strane