Odštampajte ovu stranicu

Oznake energetske efikasnosti biće jednostavnije

07. april 2017. 13:54:30 Pročitano 2906 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

BRISEL – Pregovarači Evropskog parlamenta i Savjeta složili su se oko izmjena oznaka za energetsku efikasnost proizvoda i relevantnog zakonskog okvira. Zahvaljujući tome, zbunjujući sistem označavanja od A+++ do G biće zamenjen jasnijim i jednostavnijim oznakama od A do G pri čemu je A oznaka za ekološki a G za najmanje štedljiv proizvod.

Oznake energetske efikasnosti ubuduće će biti mnogo razumljivije potrošačima i pomoći će im da prave bolje izbore u kupovini.

Jednostavnije oznake će pratiti uvođenje javne baze podataka da bi građani lakše mogli da upoređuju energetsku efikasnost kućnih aparata, najavla je Evropska komisija. Baze podataka će biti uvedene od januara 2019.

Istraživanja su pokazala da 85% evropskih građana gleda na oznaku energetske efikasnosti kada kupuje neki proizvod. Stari sistem, gdje su proizvodi sa najboljim perormansama bili sa oznakama od A+ do A+++, dovodili su potrošače u zabunu i prikrivali potencijalno značajne razlike u energetskim performansama proizvoda.

U julu 2015. Komisija je predložila vraćanje na orginalnu skalu od A do G koju potrošači bolje razumiju.

Komisija je navela da će potrošač lako izabrati energetski najefikasniji proizvod ako su mu informacije o njegovoj potrošnji energije dostupnije.

Potpredsednik Komisije zadužen za energetsku uniju Maroš Šefčovič rekao je da su tehnološke inovacije omogućile evropskim građanima da kupuju najnaprednije proizvode na tržištu i da je stoga bilo pravo vrijeme da se sistem označavanja izmeni.

"Nove oznake će podstaći potrošače da razmišljaju o energetskoj efikasnosti kada biraju novi proizvod", rekao je Šefčovič.

Evropski komesar za očuvanje klime i energetiku Migel Arijas Kanjete dodao je da je postignuti sporazum dobra vijest i za građane i za biznis, ali i za borbu protiv promena klime.

"Izmenjene oznake energetske efikasnosti, uz ekodizajn, mogu da uštede domaćinstvima gotovo 50 evra godišnje, povećaju ukupan prihod prerađivačke industrije i maloprodaje za više od 65 milijardi i donesu uštedu u godišnjoj potrošnji energije koja odgovara ukupnoj potrošnji Italije i baltičkih zemalja", istakao je Kanjete.

Tekst sporazuma sada treba formalno da usvoje EP i Savejt, a nakon toga će izmenjeni propis o označavanju energetske efikasnosti biti objavljen u službenom listu EU. (EurActiv.rs)

Izvor: Swot.ba

CEPS

Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije, kao i želja da se kroz zaštitu prava potrošača od pasivnog konzumera stvori aktivni potrošač svestan svojih prava.

Adresa sajta www.ceps.rs

Najnovije od CEPS